Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΕΚΛΟΓΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΤΟ 1938

Βασιλεύς, Χρύσανθος, Μεταξάς
Ο (από το 1923) αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Παπαδόπουλος πέθανε στις 22 Οκτωβρίου 1938. Η εκλογή του διαδόχου του προκαλεί σοβαρότατη κρίση στους κόλπους της κυβέρνησης του δικτάτορα Μεταξά. Οι άνθρωποι της αυλής, με τους υπουργούς Παιδείας Κ. Γεωργακόπουλο (πολιτευτής του Λαϊκού Κόμματος, θα γίνει μετά τον πόλεμο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού και υπηρεσιακός πρωθυπουργός στις εκλογές του 1958), Διοικήσεως Πρωτευούσης Κ. Κοτζιά και Σιδηροδρόμων Γ. Σπυρίδωνος υποστηρίζουν το Μητροπολίτη Κορινθίας Δαμασκηνό Παπανδρέου. Ο 48χρονος τότε Δαμασκηνός, που ξεχώριζε για το ύψος του, είχε συγκεντρώσει μεγάλη δύναμη στην Ιεραρχία, ως οικονομικός επίτροπος της Εκκλησίας, από το 1936. Όμως, για τον Μεταξά ήταν ο βενιζελικός που είχε εκλεγεί στη Μητρόπολη Κορίνθου μετά την επανάσταση του Πλαστήρα, το 1922. Ο Μεταξάς και οι υφυπουργοί Τύπου Θ. Νικολούδης και Ασφαλείας Κ. Μανιαδάκης υποστηρίζουν το Μητροπολίτη Τραπεζούντος
Χρύσανθο. Ένας από τους σημαντικότερους μητροπολίτες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο 57χρονος Χρύσανθος, ζούσε εξόριστος στην Αθήνα, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών. Οπαδός της Μεγάλης Ιδέας και βασιλόφρων, δεν αρνήθηκε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Ελευθέριο Βενιζέλο την εποχή που υπογραφόταν η Συνθήκη των Σεβρών (1920).
Ο (από το 1923) αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Παπαδόπουλος πέθανε στις 22 Οκτωβρίου 1938. Η εκλογή του διαδόχου του προκαλεί σοβαρότατη κρίση στους κόλπους της κυβέρνησης του δικτάτορα Μεταξά. Οι άνθρωποι της αυλής, με τους υπουργούς Παιδείας Κ. Γεωργακόπουλο (πολιτευτής του Λαϊκού Κόμματος, θα γίνει μετά τον πόλεμο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού και υπηρεσιακός πρωθυπουργός στις εκλογές του 1958), Διοικήσεως Πρωτευούσης Κ. Κοτζιά και Σιδηροδρόμων Γ. Σπυρίδωνος υποστηρίζουν το Μητροπολίτη Κορινθίας Δαμασκηνό Παπανδρέου. Ο 48χρονος τότε Δαμασκηνός, που ξεχώριζε για το ύψος του, είχε συγκεντρώσει μεγάλη δύναμη στην Ιεραρχία, ως οικονομικός επίτροπος της Εκκλησίας, από το 1936. Όμως, για τον Μεταξά ήταν ο βενιζελικός που είχε εκλεγεί στη Μητρόπολη Κορίνθου μετά την επανάσταση του Πλαστήρα, το 1922.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου