Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο Παύλος Μπακογιάννης δολοφονήθηκε από την οργάνωση «17 Νοέμβρη» το πρωί της 26ης Σεπτεμβρίου 1989 στην είσοδο της πολυκατοικίας που στεγάζονταν το γραφείο του, λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή για την παραπομπή των πολιτικών υπευθύνων για το σκάνδαλο Κοσκωτά. 
 Γιος του παπά - Κώστα και της Ειρήνης γεννήθηκε το 1937 στη Βελωτά Ευρυτανίας και ήταν το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά της
οικογένειας Μπακογιάννη. Σπούδασε Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες στη Παντειο Σχολή. Πτυχιούχος Πολιτικής Οικονομίας και
Πολιτικών Επιστημών των Γερμανικών Πανεπιστημίων Μονάχου, Τύμπιγκεν και Κωυστάντσας στο Πανεπιστήμιο της οποίας, στη συνέχεια ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ των Κοινωνικών Επιστημών.

Ο Παύλος Μπακογιάννης δίδαξε Πολιτικές Επιστήμες και Δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ενώ από τα μέσα της δεκαετίας του 60 και για 10 περίπου χρόνια διηύθυνε το ελληνόφωνο πρόγραμμα της ραδιοφωνίας της Βαυαρίας.
Το πραξικόπημα του '67 τον βρήκε διευθυντή του ελληνικού προγράμματος της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας. Από τη πρώτη στιγμή τάχθηκε εναντίον της δικτατορίας των συνταγματαρχών.
Τα σχόλια και οι ειδήσεις που μετέδιδε το ελληνόφωνο πρόγραμμα αυτού του ραδιοφωνικού σταθμού μεταδίδονταν και από τη «Ντόϋτσε Βέλλε» και πολύ γρήγορα έγιναν σημείο αναφοράς για όλους τους Έλληνες που αγωνίζονταν για την αποκατάσταση της δημοκρατίας.
Το 1974 αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας επέστρεψε στην Ελλάδα όπου στηv περίοδο της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή ανέλαβε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του τότε Ε. Ι. Ρ. Τ. Το 1974 παντρεύτηκε την Ντόρα Μητσοτάκη, με την οποία είχε γνωριστεί τα χρόνια που ήταν στην Γερμανία, όταν η Ντόρα σπούδαζε στο πανεπιστήμιο του Μονάχου. Απέκτησαν δύο παιδιά, την Αλεξία και τον Κώστα. Οταν δολοφονήθηκε ήταν εν ενεργεία βουλευτής της Ν.Δ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου