Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

ΠΩΣ ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΕ Ο ΙΤΑΛΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΚΡΑΤΣΙ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΤΑΞΑ


"Δέκα λεπτά πριν από τις 3 της νύχτας της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ο στρατιωτικός μου ακόλουθος, ο διερμηνέας μου και εγώ, φθάσαμε στην καγκελόπορτα μιάς μικρής οικίας στην Κηφισιά, όπου έμενε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος. Στον φρουρό της οικίας είπα ότι επιθυμώ να δώ τον Πρωθυπουργό για κάτι πολύ επείγον. Ο φρουρός άρχισε να κτυπά το κουδούνι του εσωτερικού της οικίας, αλλά δεν ελάμβανε καμίαν απάντηση. Διερωτήθηκα εάν ήτο δυνατόν μια πρωθυπουργική κατοικία να μην απαντά αμέσως. Γιατί εγώ είχα εντολή να παραδώσω το τελεσίγραφον στις 3 π.μ. ακριβώς, της 28/10/1940, λόγω Δε της προσπάθειας μου να ακουσθεί το κουδούνι και να ανοίξει η πόρτα, η ώρα είχε ήδη φθάσει 3.
Επιτέλους το κουδούνισμα ξύπνησε τον ίδιο τον Μεταξά, που έκαμε την εμφάνισή του σε μια μικρή πλαϊνή πόρτα και αναγνωρίζοντάς με, με άφησε να περάσω. Ο Μεταξάς φορούσε μια μάλλινη ρόμπα, από τον γιακά της οποίας φαινόταν ένα μετριότατο
βαμβακερό νυκτικό. Μου έσφιξε το χέρι και με έβαλε να καθίσω σε ένα μικρό φτωχικό σαλόνι του σπιτιού. Μόλις καθίσαμε, και επειδή η ώρα ήταν λίγα λεπτά μετά τις 3, του είπα αμέσως ότι η Κυβέρνησίς μου, μου είχε αναθέσει να το εγχειρίσω προσωπικά ένα κείμενο, που δεν ήτο τίποτε άλλο, παρά το τελεσίγραφον της Ιταλίας προς την Ελλάδα, με το οποίον η Ιταλική Κυβέρνηση απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση των στρατευμάτων της στον Ελληνικό χώρο, από τις 6 π.μ. της 28/10/1940. Ο Μεταξάς άρχισε να το διαβάζει. Μέσα από τα γυαλιά του, έβλεπα τα μάτια του να βουρκώνουν. Όταν τελείωσε την ανάγνωση με κοίταξε κατά πρόσωπο, και με φωνή λυπημένη αλλά σταθερή μου είπε:
-Μεταξας:Λοιπόν έχουμε πόλεμο.
-Γκράτσι:Οχι απαραιτητα Εξοχωτατε.Η ιταλικη κυβερνηση ελπιζει οτι θα δεχθειτε την αξιωσιν της και θ'αφησετε τα ιταλικα στρατευματα να διελθουν δια να καταλαβουν τα στρατηγικα σημεια της χωρας.
-Μεταξας:Και ποια ειναι τα στρατηγικα αυτα σημεια,περι των οποιων ομιλει η διακοινωσις;
-Γκρατσι:Δεν ειμαι εις θεσιν να σας ειπω,Εξοχωτατε.Η Κυβερνησις μου δεν με ενημερωσε...Γνωριζω μονον οτι το τελεσιγραφο εκπνεει εις τας 6 το πρωι.
-Μεταξας:Εν τοιαυτη περιπτωσει η διακοινωσις αυτηαποτελει κηρυξιν πολεμου της Ιταλιας εναντιον της Ελλαδος.
-Οχι,Εξοχωτατε.Ειναι τελεσιγραφον.
-Ισοδυναμον προς κηρυξιν πολεμου.
-Ασφαλως οχι,διοτι πιστευω οτι θα παρασχετε τας διευκολυνσεις,τας οποια ζητει η κυβερνησις μου.
-ΟΧΙ! Ουτε λογος δυναται να γινη περι ελευθερας διελευσεως.Ακομη ομως και αν υπετιθετο οτι θα εδιδα μια τοιαυτην διαταγην (την οποιαν δεν ειμαι διατεθειμενος να δωσω),ειναι τωρα τρεις το πρωι.Πρεπει να ετοιμασθω,να κατεβω εις τας Αθηνας,να ξυπνησω τον Βασιλεα,να καλεσω τον Υπουργον των Στρατιωτικων και τον αρχηγον του Γενικου Επιτελειου,να θεσω εις κινησιν ολες τος στρατιωτικες τηλεγραφικες υπηρεσιες,ετσι που μια τετοια αποφασις να γινει γνωστη στα πλεον προκεχωρημενα τμηματα των συνορων.Ολα αυτα ειναι παρακτικως αδυνατα.Η Ιταλια,η οποια δε μας παρεχει καν τη δυνατοτητα να εκλεξωμε μεταξυ πολεμου και ειρηνης,κηρυσσει ουσιαστικως τον πολεμον εναντιον της Ελλαδος


Μεταξάς:Πολυ καλα λοιπον,εχομεν πολεμον.
"Με συνόδευσε στην έξοδο υπηρεσίας από την οποία είχα μπεί και όταν ήμασταν στο κατώφλι μου είπε:


"Vous etes le plus forts" (είσθε οι πιο ισχυροί). Με την σειρά μου δεν ήξερα τι να απαντήσω στα λόγια αυτά και στην βαθιά λύπη που τα δονούσε. Νομίζω δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο, ο οποίος μια τουλάχιστο φορά στην ζωή του, να μην αισθάνθηκε απέχθεια για το επάγγελμά του. Αν στη μακρά σταδιοδρομία μου στην υπηρεσία του κράτους υπήρξε ποτέ μια στιγμή κατά την οποία εμίσησα το δικό μου, μια στιγμή κατά την οποίαν το καθήκον του αξιώματος μου μου φάνηκε σταυρός και όχι μόνο θλιβερός, αλλά και ταπεινωτικός, η στιγμή αυτή ήταν όταν άκουσα εκείνα τα αποκαρδιωμένα λόγια που πρόφερε ο πρεσβύτης εκείνος, που είχε καταναλώσει ολόκληρη τη ζωή του αγωνιζόμενος και υποφέροντας για την χώρα του και που, και κατά την υπέρτατη εκείνη στιγμή, προτιμούσε να διαλέξει για την πατρίδα του το δρόμο της θυσίας και όχι το δρόμο της ατιμώσεως. Υποκλίθηκα μπροστά του με τον βαθύτερο σεβασμό και βγήκα από το σπίτι του".

24 σχόλια:

  1. Ίδιος με τους σημερινούς "ηγέτες" μας ....
    Ο Μεταξάς πέρασε στην Ιστορία γιά το ΟΧΙ,οι σημερινοί θα περάσουν και αυτοί αλλά ως προδότες !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ιωάννης Μεταξάς και Τάσσος Παπαδόπουλος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολυ σωστο για τασσο παπαδοπουλο....ο οποιος θεσμοθετησε ΑΟΖ κυπρου και πλεον ξεκινησαν οι ερευνες στις οποιες η κυπριακη κυβερνηση θα εισπρατει μεγαλα ποσα απο πωληση φυσικου αεριου!!


    ενω οι δικοι μας πολιτικοι αρνηθηκαν στην προσκληση του τασσου παπαδοπουλου να προβουν απο κοινου στην χαραξη μαζι και της ελληνικης ΑΟΖ.....

    και επιπλεον κωλυσιεργουν ΥΠΟΠΤΑ να προβουν στην χαραξη ελληνικης ΑΟΖ και εξορυξη των αδιαμφισβητητα τεραστιων κοιτασματων φυσικου αεριου και πετρελαιου που υπαρχει σε κρητη, ανατολικο και δυτικο αιγαιο - ιονιο.


    ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΕΙΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤ ΕΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ !!!


    ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΤΟΝ ΠΑΓΚΑΛΟ ΝΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΠΑΡΕΑ......
    Α ΡΕ ΡΕΜΑΛΙΑ , ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΜΕΙΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΩΣ ΕΠΙΒΙΩΣΑΤΕ ΚΑΙ ΒΓΑΛΑΤΕ ΤΡΕΛΑ ΦΡΑΓΚΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ....

    ΡΕ ΤΙ ΧΑΜΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΛΑΟΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ο Ιωάννης Μεταξάς πρωθυπουργός της Ελλάδος κατείχε την ίδια θέση με τους Κωστάκηδες και τους Γιωργάκηδες που μας ρημάζουν τα τελευταία χρόνια! Μόνο που ΕΚΕΙΝΟΣ είχε αναδείξει την πολιτική πρακτική και την θέση που κατείχε, σε αξίωμα, οι επόμενοι του φρόντισαν να το απαξιώσουν όσο μπορούσαν...
    είμαστε ευτυχείς που διαπιστώνουμε ότι κάποτε υπήρχε ήθος, ανδρεία και γενναιότητα, είναι θλιβερό που σήμερα δεν την συναντάμε πουθενά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΛΛΑ ΤΟΤΕ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΣΕ ΛΕΓΑΝΕ Π.Χ. ΚΛΕΦΤΗ ΥΠΕΒΑΛΕΣ ΠΑΡΕΤΗΣΗ ΑΠΟ ΕΥΘΥΞΙΑ !!!! ΌΤΑΝ ΣΕ ΛΕΓΑΝΕ ΠΡΟΔΟΤΗ ΚΑΙ ΠΙΟΝΙ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ (ΤΩΝ 40 ΚΛΕΦΤΩΝ ΚΑΙ ΒΑΛΕ) ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ ΣΕ ΑΛΛΗ ΗΠΕΙΡΟ...
    ΤΟΤΕ Ο ΛΑΟΣ ΗΤΑΝ ΞΥΠΟΛΥΤΟΣ ΑΛΛΑ ΕΙΧΕ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΔΕΝ ΤΟ ΕΡΙΧΝΕ ΣΤΗΝ ΜΑΣΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΣΤΗΡΙ ΑΠΟ ΤΗΝ T.V.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ρε παιδιά ο άνθρωπος διάβαζε το τελεσίγραφο και έκλαιγε!!!! αντιλαμβάνεστε την ένταση που βίωσε αυτός ο ηγέτης, την ευθύνη που ένιωθε για τον λαό του, τους φαντάρους που θα έστελνε μέσα στο κρύο να χάσουν την ζωή τους δεν τους έβλεπε σαν πιόνια, αναλώσιμους, ένιωθε πατέρας τους γιατί ήταν άνθρωπος και φιλέλληνας πάνω από όλα! Ποιός από τους σημερινούς μπορεί αν είναι δυνατόν να συγκριθεί μαζί του ??? μας "δίνουνε" κανονικά για να σώσουν την καρεκλίτσα του αίσχους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ξεχνάτε βέβαια ότι ο Μεταξάς ήταν δικτάτορας, είχε διαλύσει το Κοινοβούλιο και είχε γεμίσει τα ξερονήσια με πολιτικούς εξόριστους και ότι ήταν θαυμαστής τόυ Ιταλού δικτάτορα Μουσολίνι.
    Αυτά για την ιστορία. Και κάτι ακόμα. Με την κήρυξη του πολέμου, οι πολιτικοί κρατούμενοι της Ακροναυπλίας, ζήτησαν να τους στείλουν στο μέτωπο.Τους το αρνήθηκαν. Τους το αρνήθηκαν. Εμειναν στη φυλακή και τους παράδωσαν στους Γερμανούς, τον Απρίλη του 41

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Μεταξάς για να προετοιμάσει την Ελλάδα για τον επερχ΄'ομενο Πόλεμο επέβαλε την αναστολή άρθρων του Συντάγματος. Οι συνθήκες όπως αποδείχτηκε αργότερα με όσα συνέβησαν ήταν όντως άκρως κρίσιμη και ορισμένοι κομμουνιστές πατριώτες επεδίωκαν την ένταξη της Ελλάδας στην Σταλινική σφαίρα επιρροής ενώ η χώρα δεν είχε καταφέρει να συνέλθει από την Μικρασιατική καταστροφή για να μην τα ξεχνάμε και αυτά. Ο Μεταξάς κατάφερε να ανατάξει την Ελληνική οικονομία και κοινωνία (ΙΚΑ, δημοτική, 8ωρο και εργατική νομοθεσία, αστικός κώδικας, δρόμοι, φρούρια, αεροδρόμιο, αεροπορία, νοσοκομεία, παραγωγή εξοπλισμών, κτλ, κτλ) ώστε να είναι ηθικά και υλικά έτοιμη για τον πόλεμο. Ο λαός είχε ενότητα και την ώρα της επίθεσης ήταν έτοιμος να απαντήσει και έτσι προσαρτήθηκε και η Δωδεκάνησος.
      Ο Μεταξάς δεν θαύμαζε τον Μουσσολίνι - η άποψη είναι αυθαίρετη.
      Το τι ακολούθησε τον θάνατό του προφανός δεν αποτελεί ευθύνη του.

      Διαγραφή
  8. Όπως κι εσύ τελευταίε ανώνυμε ξεχνάς ότι ο Μεταξάς είχε φτιάξει το ΙΚΑ και θεσμοθετήσει το 8ωρο, τα οποία και τα δύο τα καταργεί ο αμερικάνος bravoyorgo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κάντε μία μικρή σύγκριση με το χοντρό εγγονάκι ένος άλλου δικτάκτορα.... Οταν στα Ιμια γυρνούσε σε τηλεοπτικές εκπομπές και απειλούσε στρατιωτικούς να κατεβάσουν σημαίες και να πούν ότι τις πήρε ο αέρας... Οσο για την σύγκριση φτωχικής κατοικίας και την έλειψη υπερετών να μην το σχολιάσω και κατηγορηθώ γιά λαικιστής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΟΥΜΕ ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ 300 ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΓΥΡΩ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΝ ΕΚΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μακαρι να υπηρχαν και σημερα τετοιοι ηγετες και να ελεγαν ΟΧΙ στις σημερινες δυναμεις κατοχης!Η διαφορα ειναι οτι οι παλαιοι ηγετες ηταν πατριωτες, ενω οι σημερινοι απατριδες και ριψασπιδες!Κι' αν πεις και για τον λαο; Μια λεξη μας ταιριαζει:Κ Ο Τ Ε Σ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ανατρεξτε στην βιογραφια του και θα δειτε οτι στις 1/12/1937 ιδρυσε το ΙΚΑ, αναγκαζοντας τους βουλευτες να καταθεσουν την ετησια αποζημιωση τους στο ταμειο του οργανισμου.
    Πρωτος αυτος ξεκινησε τον θεσμο των συλλογικων συμβασεων εργασιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οι σημερινοί θα περάσουν στην ιστορία για το ΝΑΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΗΓΕΤΗΣ, ΑΝΙΡΩΠΟΣ, ΙΔΡΥΤΗΣ ΙΚΑ (ΗΜΑΡΤΟΝ) ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΩ... ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ ΕΔΩ, ΔΕΝ ΑΠΟΡΩ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. http://jungle-report.blogspot.com/2008/07/8.html

    Όλη η αλήθεια εδώ για Μεταξα-ΙΚΑ-8ωρο.Γιατί μας μαθαίνουν την ιστορία που θέλουν όχι την πραγματική ιστορία.Μερικοί θα πουν οτι αυτος ο Gate 13 sifnos club κανένας χουλιγκάνος θα είναι.Αλλά η γενίκευση είναι προιόν φασισμού και όποιος την κάνει είναι ίδιος με τον Μεταξά.Οι "αλήτες" του τότε κατά τον Μεταξά έγιναν αντάρτες και πολέμησαν τον κατακτητή όταν άλλοι απολάμβαναν την προστασία των Άγγλων στην Αίγυπτο και άλλοι γινόντουσαν συνεργάτες των Ναζί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΙΣΑΙ ΑΠΛΑ ΣΧΕΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΙΣΤΟΡΙΤΟΣ.
      ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΤΟΣΥΜΜΟΡΙΤΕΣ ΑΡΧΙΚΩΣ ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ.

      Διαγραφή
  16. Ο Μεταξάς φορούσε μια μάλλινη ρόμπα, από τον γιακά της οποίας φαινόταν ένα μετριότατο βαμβακερό νυκτικό...
    ὅλα τ᾿ ἄλλα εἶναι τρίχες κατσαρές.
    Ἂ! καὶ τὰ δάκρυα. Οἱ πολιτικοὶ δὲν δακρύζουν ὅταν κηρύσσουν πόλεμο. Ἀλλὰ ὁ Μεταξᾶς ἦταν πρώην στρατιώτης καὶ ἤξερε ἀπ᾿ αὐτά!
    Γιατὶ δὲν ἔβγαλε τοὺς «συντρόφους» ἀπ᾿ τὴν Ἀκροναυπλία νὰ πᾶνε νὰ πολεμήσουν; Γιὰ νὰ μὴν σπείρουν τὴν ἡττοπάθεια καὶ τὴν προπαγάνδα, ὅπως κάνανε στὴ Μικαρασία. Ὅπως κάνανε στὴ Γαλλία πρὶν ἀπὸ μερικοὺς μῆνες. Ἴσως ἂν ὁ τρελλάρας τὴν εἶχε πέσει στὴ Ῥωσσία πρὶν τὴν ἐπίθεση τοῦ Μουσολίνι στὴν Ἑλλάδα, νὰ τοὺς ἔβγαζε. Ὁ νοῶν, νοήτω! ὅποιος ἔχει ἀμφιβολίες ἂς ῥίξῃ καμμιὰ ματιὰ στὸ «Ῥιζοσπάστη» τῆς ἐποχῆς. Τὸν γνήσιον, ὄχι τοῦ Μανιαδάκη. Ὅσο γιὰ τὴν Ἀκροναυπλία καὶ τὰ «ξερονήσια», οἱ εὐαίσθητοι δημοκράτες μας, ἂς ἀποτανθοῦν πρῶτα στὸν «Ἐθνάρχη» Βενιζέλο καὶ τὴν σπεῖρα του ποὺ φτειάξανε τὸ «Ἰδιώνυμο».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Και σήμερα άν θέλουμε να προοδεύσουμε ως χώρα πρέπει να εξορίσουμε τους κομμουνιστές.
    Κάποιος πιό πάνω είπε ότι "έγιναν αντάρτες για να πολεμήσουν τον κατακτητή". Πότε τον πολέμησαν ; Ας μας πεί.
    Σκότωσαν περισσότερους ανθρώπους από ότι οι Γερμανοί , οι Ιταλοί και οι Βούλγαροι μαζί.
    Είχε δίκιο ο Ν. Καζαντζάκης που είπε ότι : Ο κομμουνισμός αποτελεί πνευματική ψώρα" !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. αν ελεγεναι υπηρχε περιπτωση να καλοπερνουσαν αυτοσ και οι ιταλοι.το ΙΚΑ και το οκταωρο ψιφηστηκαν απο την προηγουμενη κοινοβουλευτικη κυβερνηση και ο βενεζελος και ο παπανδρεου ηταν αντικουμουνιστες και αντιβασηλικοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Το ΙΚΑ ιδρύθηκε το 1934 και πρώτος του διοικητής ήταν ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος ο οποίος βρισκόταν σε μόνιμες διακοπές από τις 4 Αυγ 1936 , εκτός και αν διοικούσε το ΙΚΑ από την εξορία. Το έπος του 40 θα είχε εξελιχτεί σε κόλαση αν εφαρμοζόντουσαν τα σχέδια του στρατού. Απόδειξη της γύμνιας του καθεστώτος ήταν η ανυπαρξία αεροπορίας , η ανυπαρξία αντάρτικου σε περίπτωση εισβολής, η Κρήτη αφέθηκε στην μοίρα της γιατί το καθεστώς φοβόταν τους κουμπουροφόρους. Όσο για την προσωπικότητα του Μεταξά ποτέ του δεν πάτησε στο μέτωπο , ανήκε στο επιτελικό σώμα που υπήρχε τότε στον στρατό δηλ άκαπνος αλλά ήταν δυνατό επιτελικό μυαλό. Ο Βενιζέλος τόν είχε ξεχωρίσει και τον ήθελε για στρατιωτικό του σύμβουλο αλλά προσέκρουσε στα δύο κόμπλεξ του Μεταξά 1)φιλοβασιλικός 2)κόμπλεξ εμφάνισης. Οι ξερόλες πατριώτες είναι τόσο επικίνδυνοι όσο αυτοί που κατηγορούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η δημιουργία του ΙΚΑ υπήρξε κυρίως αίτημα των εργαζομένων οι οποίοι πέτυχαν μεν τη νομοθετική ρύθμιση της ίδρυσής του με πρώτο διοικητή τον Π. Κανελλόπουλο, την περίοδο 1934 – 1935, σύμφωνα με τον επίσημο δικτυακό τόπο[2]. Παρόλο που έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες σύνδεσης της δημιουργίας του ΙΚΑ αποκλειστικά με τον Ι. Μεταξά, φαίνεται πως πρόκειται για υλοποίηση νομοσχεδίων κυβερνήσεων της αβασίλευτης δημοκρατίας, ενώ αναφέρεται πως στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του το ίδρυμα δε χρηματοδοτείτο, ούτε γίνονταν ασφαλίσεις σε ρυθμούς ανταποκρινόμενους στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας[4]
    Το 1935 καθιερώθηκε η υποχρεωτική ασφάλιση όλων των μισθωτών στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ), που αποτέλεσε το γενικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης των μισθωτών. Αν και η λειτουργία του ΙΚΑ άρχισε ουσιαστικά το 1937, η χορήγηση παροχών ρυθμίστηκε πολύ αργότερα το 1951 με τον νόμο 1846/51, ο οποίος με τις διαδοχικές του τροποποιήσεις αντιπροσωπεύει το σημερινό θεσμικό πλαίσιο του φορέα[5].

    (από wiki όπου και παραπομπές)

    Καλό πράγμα η θεσμοθέτηση, αλλά τα λεφτά τα έβαλε ο κακός δικτάτορας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή