Τρίτη 24 Μαΐου 2011

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ

Φυσικό ήταν στην Ιταλική Κατοχή η Μεραρχία «Acqui» να διαθέτει μια αξιόλογη ποδοσφαιρική ομάδα, εκτός των ομάδων των «σωμάτων» της. Μην ξεχνάμε ότι το ιταλικό ποδόσφαιρο τότε μεσουρανούσε.Λόγω βέβαια της κατάστασης, οι αγώνες δεν ήταν συχνοί. Η τότε εφημερίδα «ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ (NOVA CEFALONIA)» αναφέρει:19 Ιουλίου1941 Τελονοφύλακες - Ναυτικό 4-2
9 Αυγούστου 1941 Μελανοχυτώνες-Τελονοφύλακες 1-2
4 Σεπτεμβρίου 1944 17ο Συντ. Πεζικού – Ναυτικό 0-0. Και τους τρεις αυτούς αγώνες παρακολούθησαν
ο Συνταγματάρχης Salvo Salvoni, αρχηγός του Γραφείου
Αστικών Υποθέσεων, αξιωματικοί και πλήθος ανδρών των αγωνιζομένων σωμάτων.
Οι Ιταλοί γνωρίζοντας και το τοπικό μας ποδόσφαιρο, προκάλεσαν την ομάδα μας σε φιλικό παιχνίδι που έγινε τον Μαρτιο του 1942, με αποτέλεσμα 5-2 υπέρ των ιταλών. Τα τέρματα τα δικά μας πέτυχαν ο Γεράσιμος Ραζής (Γεράκιας) και Διονύσης Πετράτος (Μπαμπίνος).
Η Ιταλική ομάδα από μαρτυρίες παλαιμάχων μας ήταν εξαιρετική, ανωτέρας κλάσεως.
Ο Ντίνος Δραγώνας θυμάται τον Ιταλό μέσα Αριστερά (το ονομά του με κάποια επιφύλαξη ήταν Μario Buttignon, του Ναυτικού) και φημολογείτο ότι ήταν διεθνής.
Επίσης, ο παλαίμαχος Παναγής Παυλάτος διηγείται: «Τον φούρνο του πατέρα μου τον είχαν επιτάξει Ιταλοί και ο επικεφαλής των φουρναρέων τους, υπαξιωματικός Ravavia Vito, γνωρίζοντας οτι παίζω ποδόσφαιρο, μου είπε ότι στην «Acqui» έπαιζαν τρεις διεθνείς. Δεν κράτησα ονόματα, ούτε ξέρω τελικά τι απέγιναν».
Εγώ γνωρίζω μετά θετικότητας ότι έπαιζαν ο Ανθυπολοχαγός Angelo Longoni που διεσώθη (ο Alfio Caruzo στο βιβλίο του σελ. 51 γράφει ότι έπαιζε στην Ά κατηγορία στην Ιταλία) και ο Rafi Alido, από φωτογραφία του με την ομάδα της Genova (άγνωστη η τύχη του). Ο Ιταλός φίλος μου ιστορικός Gianfranco Janni μου δίνει την πληροφορία, ότι έπαιζαν επίσης οι Vittorio Micheloni, Isodoro Pamploni, Luigi Cambi και Gino Capovilla. Και οι τέσσερις διεσώθησαν.
Με την ομάδα μας έπαιζαν οι, Χριστόφορος Βουτσινάς ή Χρήστος Βουνάς (τερματοφύλακας) Παναγής Παυλάτος (Τραπεζικός), Διον.Σταμένης (Τσοτσόμης), Σπύρος Αποστολάτος (Ατζουλέτος), Βενιζέλος Κληρονόμος, Ντίνος Δραγώνας. Γερ. Ραζής (Γεράκιας), Διονύσιος Πετράτος (Μπαμπίνος), Αθαν. Βαρδαραμάτος (Γανιός), Αλέκος Βανδώρος (Ταχυδρομικός), Κώστας Μεσσάρης, Στάθης Στεριώτης (Ταχυδρομικός), Γιώργος Βεντουράτος (ΟΤΕ).
Τη φωτογραφία της «Acqui» μου παραχώρησε η κυρία Περότα Κλοτίδη, πρόεδρος του Ελληνοιταλικού Συλλόγου «Mediterraneo».
Πρώτος αριστερά είναι ο Επιλοχίας Ferdinando Insolvibille που διεσώθη.
(Κείμενα – Παρουσίαση: Διονύσης Αρβανιτάκης, από το http://kefalonitis.com/articles.php?action=view_listing&articles_id=510&articles_category_1=11 )



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου