Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ

Καταραμένη χρονιά ήταν για τον πολιτικό κόσμο της χώρας το 1936. Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του Λαικού Κόμματος Παναγής Τσαλδάρης (φωτογραφία). Την 1η Φεβρουαρίου είχε πεθάνει ο Γεώργιος Κονδύλης, στις 18 Μαρτίου ο Ελευθέριος Βενιζέλος και στις 13 Απριλίου ο εν ενεργεία πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Δεμερτζής. Τους ακολούθησαν στις 15 Σεπτεμβρίου ο Ανδρέας Ζαίμης και στις 17 Νοεμβρίου ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου.
Ο Τσαλδάρης γεννήθηκε στο Καμάρι Κορινθίας το 1868. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα, όπου ανακηρύχθηκε αριστούχος διδάκτωρ Νομικής το 1889 και συμπλήρωσε τις σπουδές του στο Γκαίτινγκεν, στο Βερολίνο, στη Λειψία και στο Παρίσι. Το 1893 επέστρεψε στην Ελλάδα και ασχολήθηκε με τη δικηγορία.
Εκλέχτηκε πρώτη φορά βουλευτής Κορινθίας στην αναθεωρητική Βουλή του 1910 και στην απλή του 1912. Από τότε εκλεγόταν συνεχώς, με εξαίρεση τις εκλογές του 1923, στις οποίες αρνήθηκε να μετάσχει. Χρημάτισε υπουργός Δικαιοσύνης το 1915 στην κυβέρνηση Γούναρη, εσωτερικών και Συγκοινωνιών το 1920 και το 1926 στις κυβερνήσεις Καλογερόπουλου, Γούναρη και Ζαΐμη. Αρχικά υπήρξε ηγετικό στέλεχος στο Κόμμα των Εθνικοφρόνων. Το 1919 συμμετείχε ως εκπρόσωπός του
στην ίδρυση της Ηνωμένης Αντιπολίτευσης με έμβλημα ένα κλαδί ελιάς. Το 1922 ανέλαβε προσωρινά την αρχηγία του Λαϊκού κόμματος μετά τον τουφεκισμό του Γούναρηκαι δύο χρόνια αργότερα οριστικά.
Στις εκλογές του 1923 δεν έλαβε μέρος.Το 1928 συμμετείχε ως Υπουργός Εσωτερικών στην πεντακομματική κυβέρνηση του Ζαίμη. Το 1932 το Λαικό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές. Ο Τσαλδάρης
σχημάτισε Κυβέρνηση Συνεργασίας του Κόμματος του, του Εθνικού Ριζοσπαστικού Κόμματος και των Ελευθεροφρόνων. Πολύ σύντομα όμως τα πράγματα θα οδηγηθούν σε νέες εκλογές και σε μια καθαρή νίκη της Ηνωμένης Αντιπολίτευσης. Η νίκη αυτή οδήγησε σε ένα αποτυχημένο πραξικόπημα του Νικολάου Πλαστήρα, οξύνοντας τις σχέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων και ανοίγοντας το δρόμο για εξωκοινοβουλευτικές παρεμβάσεις.

Το Μάρτιο του 1933 ο Τσαλδάρης σχημάτισε νέα κυβέρνηση.Το 1935 ανετράπη από στρατιωτικό πραξικόπημα, πίσω από το οποίο ήταν ο Κονδύλης.
Πριν φύγει από τη ζωή κακή εντύπωση έκανε η διχαστική δήλωσή του την ημέρα του θανάτου του Βενιζέλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου