Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ

Εκείνο το απόγευμα της 22ας Μαΐου (χθες συμπληρώθηκαν 48 χρόνια) στη Θεσσαλονίκη το παρακράτος βρισκόταν σε παροξυσμό λόγω της προγραμματισμένης συγκέντρωσης για την ειρήνη με ομιλητή τον ήδη στοχοποιημένο Γρηγόρη Λαμπράκη.
Την ίδια ώρα το επίσημο κράτος είχε χαλαρώσει αφού ένα τριήμερο νωρίτερα είχε αναχωρήσει από εκεί ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Σαρλ ντε Γκολ. Όχι δα ότι θα τα έδινε όλα για την περιφρούρηση μιας συγκέντρωσης που, εκ
των πραγμάτων, είχε το χρώμα της Αριστεράς.
Το μποϊκοτάζ είχε ξεκινήσει από το μεσημέρι όταν ξαφνικά -και προφανώς μετά τις έντονες πιέσεις ενστόλων και παρακρατικών- ο ιδιοκτήτης του κέντρου «Πικαντίλι» της Αριστοτέλους έκανε πίσω και δεν το παραχώρησε. Έτσι, τα τοπικά στελέχη της ΕΕΔΥΕ κατέληξαν στην αίθουσα του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος, Βενιζέλου και Ερμού, για τη συγκέντρωση.
Οι παρακρατικοί θα ενημερωθούν στο «πι και φι» για την αλλαγή. Και πιστοί στη λογική των αντι-συγκεντώσεων, εισηγητής των οποίων φερόταν ο Γεώργιος Γεωργαλάς –μέλος της Επιτροπής για την αντιμετώπιση του κομμουνιστικού κινδύνου που είχε συστήσει ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής μετά τις εκλογές του 1958 (βλ. περισσότερα «Π+13, φύλλο 13ης Μαΐου 2011, σελ. 45) και μετέπειτα κυβερνητικός εκπρόσωπος του καθεστώτος της 21ης Απριλίου- παρατάχθηκαν απέναντι από την αίθουσα.
Με το που έφτασε ο Λαμπράκης όρμησαν πάνω του, με την ανοχή των οργάνων της «εννόμου τάξεως». Το ίδιο έκαναν λίγο μετά και σε έναν άλλο βουλευτή της ΕΔΑ, τον Γιώργη Τσαρουχά (ο οποίος βασανίστηκε άσχημα στις 9 Μαΐου 1968 από κρατικά όργανα με αποτέλεσμα να φύγει από τη ζωή).
Τον Τσαρουχά τον παρέλαβε ασθενοφόρο αλλά οι παρακρατικοί, εκείνη τη μοιραία για τον Λαμπράκη βραδιά, κατάφεραν να βγάλουν το φορείο έξω για να τον χτυπήσουν πιο βαριά στο κεφάλι. Τελικά το ασθενοφόρο αναχώρησε. Το μοιραίο για εκείνον θα συνέβαινε πέντε χρόνια μετά…
Η συγκέντρωση έχει ολοκληρωθεί. Άπαντες οι παριστάμενοι «γαλονάδες» είχαν διαβεβαιώσει τον Λαμπράκη ότι τίποτα δεν επρόκειτο να συμβεί.
Τίποτα εκτός από τη δολοφονία του! Με το που εξήλθε από το χώρο της συγκέντρωσης, μόλις που πρόλαβε να βαδίσει κάποια μέτρα. Το μοιραίο τρίκυκλο της ιστορίας έκανε την εμφάνισή του κι έπεσε πάνω του με όση ταχύτητα διέθετε. Οι χωροφύλακες, καμιά διακοσαριά τον αριθμό, δεν το… είδαν. Ούτε όταν έφτασε ούτε όταν έφυγε!
Ο Λαμπράκης είχε δεχθεί χτύπημα στο κεφάλι με λοστό και στις 27 Μαΐου, έπειτα από 99 ώρες στην εντατική, άφηνε την τελευταία του πνοή…Και μπορεί τα «όργανα της τάξεως» να μην είδαν το τρίκυκλο, αλλά το είδε και το… παραείδε ο «Τίγρης». Και δεν έχασε καιρό. Πήδηξε πάνω του και χτυπώντας τον οδηγό Σπύρο Γκοτζαμάνη και το συνεπιβάτη Μανώλη Εμμανουηλίδη κατάφερε να τους… παραδώσει στην ιστορία! «Τίγρης» ήταν το παρεπίθετο του 34χρονου πλασιέ Μανώλη Χατζηαποστόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου