Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΕΒΕΡΤ

Το 1987 με τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο
Εφυγε απόψε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών. Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 12 Μαΐου του 1939.Αποφοίτησε από την ΑΣΟΕΕ (το σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και ακολούθησε περαιτέρω σπουδές στην πληροφορική.
Διετέλεσε οικονομικός και διοικητικός διευθυντής μεγάλων βιομηχανιών και οργανωτής επιχειρήσεων και τραπεζών. Εργάστηκε, επίσης, ως οικονομικός σύμβουλος στην Εμπορική Τράπεζα και ως οικονομικός και διοικητικός διευθυντής στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
Το 1957 έγινε μέλος της Ε.Ρ.Ε.Ν., νεολαίας
της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης, και το 1963 ανέλαβε τη διοίκησή της. Κατά τη διάρκεια της χούντας τού απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.
Ο Μιλτιάδης Έβερτ υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Νέας Δημοκρατίας. Το 1974 έβαλε για πρώτη φορά υποψηφιότητα με τη Νέα Δημοκρατία και εξελέγη βουλευτής στην Α' Αθηνών και δύο χρόνια αργότερα συμμετείχε για πρώτη φορά σε κυβερνητικό σχήμα ως υφυπουργός Οικονομικών.
Το 1977 εξελέγη πρώτος βουλευτής στην Α' Περιφέρεια της Αθήνας. Το 1985 τοποθετήθηκε επικεφαλής της λίστας και επανεξελέγη βουλευτής στην Α' Αθηνών.
Το 1986 στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων .
Στο αξίωμα του δημάρχου παρέμεινε από την 1η Ιανουαρίου 1987 έως τις 3 Μαΐου 1989 οπότε παραιτήθηκε για να πάρει μέρος στις βουλευτικές εκλογές.Το 1990 υπήρξε μέλος του Τομέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της Νέας Δημοκρατίας. Στις δημοτικές εκλογές της 14ης Οκτωβρίου 1990 συμμετείχε και εξελέγη πρώτος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων με το συνδυασμό «ΝΕΑ ΑΘΗΝΑ» του Αντώνη Τρίτση που υποστηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία.
Στις 26 Οκτωβρίου 1991, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποδέχτηκε την παραίτησή του από το υπουργείο Προεδρίας.
Στις 3 Νοεμβρίου 1993, μετά την εκλογική ήττα της ΝΔ και την παραίτηση Μητσοτάκη, εξελέγη νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, λαμβάνοντας 141 ψήφους σε σύνολο 182 εκλεκτόρων.
Παρέμεινε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μέχρι τις 21 Μαρτίου 1997, οπότε κατά τη διάρκεια του 4ο Συνεδρίου του κόμματοςεξελέγη νέος πρόεδρος της ΝΔ ο Κώστας Καραμανλής.
Στις 19 Σεπτεμβρίου 2009 ο Μιλτιάδης Έβερτ ανακοίνωσε με επιστολή του προς τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή την αποχώρησή του από την πολιτική. Στην επιστολή του, ο Μιλτιάδης Έβερτ ζητούσε από τον Κ.Καραμανλή να μπει στη 12η -τιμητική και μη εκλόγιμη- θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.
Ήταν παντρεμένος με τη φωτογράφο Λίζα Βάντερπουλ, με την οποία απέκτησε δύο κόρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου