Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

ΜΙΑ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 54 ΧΡΟΝΙΑ

Γράφει ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ

Η Πανσέληνος πάντοτε αποτελούσε δέλεαρ για κάθε λογής ρομαντικούς και ονειροπόλους, ειδικά στις πιο νέες ηλικίες. Κι αυτό θα συμβαίνει όσα χρόνια κι αν περάσουν…
Κάπως έτσι ξεκίνησε στην Αθήνα, στον Πειραιά και στις γειτονιές τους αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα εκείνο το πρωινό της 30ης Ιουλίου 1958. Ο ήλιος ανέτειλε στις 5.29 και από νωρίς έδειξε ότι οι ακτίνες του θα ήταν κάτι περισσότερο από απλά ζεστές εκείνη την ημέρα.  Η ημέρα ήταν εργάσιμη (Τετάρτη) και φτωχόκοσμος έβγαινε στον αγώνα για το μεροκάματο. Στριμωγμένος στο λεωφορείο της γραμμής ή στην

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 38 ΧΡΟΝΙΑ

Γράφει ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ

Είχε συγκληθεί σύσκεψη της στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου και παλαιών πολιτικών, υπό την προεδρία του εικονιζόμενου στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη, και αποφασιζόταν (περισσότερα αύριο) η ανάθεση της εξουσίας σε πολιτική κυβέρνηση.
Κατά τ' άλλα:
-Από το υπουργείο Εμπορίου εκδίδεται η 78/74 Αγορανομική

ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΧΟΣΕ ΠΟΛΕΤΙ

Στον Ολυμπιακό είχε έλθει από την άνοιξη (3 Απριλίου 1972) ο –για ένα φεγγάρι διεθνής με την εθνική ομάδα της Αργεντινής- τερματοφύλακας Αλμπέρτο Χοσέ Πολέτι. Το πρωτοσέλιδο της επόμενης μέρας: «Ήλθε ο ιπτάμενος Πολέτι, αποθεώθη από πλήθη ερυθρολεύκων φιλάθλων στο αεροδρόμιο. Είπε: Είμαι  συγκινημένος που ξεκινώ μια νέα καριέρα στην Ελλάδα με τα χρώματα του δοξασμένου Ολυμπιακού. Θα ήμουν ευτυχής αν την τελείωνα εδώ. Επροπονήθη χθες στο Φάληρο και κατέπληξε».
Τι να καταπλήξει ο κακόμοιρος ο πρόδρομος του… Κονστάντζο που, όπως αποκάλυψε αργότερα ο προπονητής που τον παρέλαβε στον Πειραιά, ο Άλαν Άσμαν "Κανείς δεν μας είχε πει τίποτα για μηνίσκο ή για κάποια άλλη πάθηση. Με την πρώτη όμως προπόνηση κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στο ένα του πόδι. Ο Πολέτι δούλευε μόνο το ένα του πόδι, ενώ

Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

DOLCE VITA ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ

Από το http://wwwhydramysoul.blogspot.gr/2012/02/4-dolce-vita.html
Tη δεκαετία του '50 και του ΄60 η Ύδρα υπήρξε το καλοκαιρινό hotspot του διεθνούς και εγχώριου jet set. Όταν η Ελλάδα ήταν trendy για τους ξένους , η Ύδρα γνώρισε τις καλύτερές της στιγμές κάνοντας πολλούς να την ονομάζουν το ελληνικό Κάπρι. Κινηματογραφικές παραγωγές , αστέρες του παγκόσμιου κινηματογράφου, μοδάτες παρέες, εκκεντρικά πρόσωπα, χλιδάτα σκάφη και αξέχαστα πάρτι συνθέτουν το σκηνικό της Ύδρας πριν από κάποιες δεκαετίες με πολύ glam και απολαυστική dolce vita.
Όλα άρχισαν κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ΄50 όταν η 20th Centuty Fox και ο ελληνικής καταγωγής διάσημος παραγωγός του κινηματογράφου Σπύρος Σκούρας αποφασίζουν να γυρίσουν στο νησί την ταινία "Το παιδί και το

ΟΙ ΕΚΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ "ΤΣΑΡΟΙ''

Δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας που εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο ανέλαβε, όπως ο Γιάννης Στουρνάρας τώρα, σε πολιτική κυβέρνηση, τις τύχες της Οικονομίας του τόπου.
Η αρχή έγινε με την πτώση του στρατιωτικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (δεύτερος από αριστερά στη φωτογραφία) ανέθεσε τα καθήκοντα υπουργού Συντονισμού και Προγραμματισμού (Εθνικής Οικονομίας) στον προδικτατορικό διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Ξενοφώντα

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Η ΑΞΕΧΑΣΤΗ "ΒΑΡΒΑΡΑ"

Σαν σήμερα πριν από 10 χρόνια, στις 20 Ιουλίου 2002, ο Μιχάλης Κρητικόπουλος ξεψύχησε μέσα στο γήπεδο. Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι, αγωνιζόμενος με τους βετεράνους του Ολυμπιακού στην Άνδρο…
Η αρχή του ταξιδιού
Το ημερολόγιο έδειχνε Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 1946. Η Ελλάδα αναζητούσε τον μεταπολεμικό βηματισμό της και συγχρόνως βίωνε το προκαταρκτικό στάδιο της εμφύλιας σύρραξης. Ο αγώνας για το μεροκάματο ήταν σκληρός. Το γεγονός ότι ήταν ακόμα γιορτινές μέρες (δύο μόλις μετά τον ερχομό του νέου έτους) μάλλον περισσότερη περισυλλογή μετέφερε στη μέση ελληνική οικογένεια παρά χαρά.
Κι όμως σ’ ένα σπίτι της εργατομάνας και

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΑ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΚΟΥΕΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ

Στην Αθήνα των αρχών της δεκαετίας του '50 δεν διανοείτο όχι μόνο ο άναξ αλλά ούτε καν οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του (οι λεγόμενοι αυλικοί) να προσέλθουν σε νυχτερινό κέντρο που ακουγόταν λαϊκή μουσική. Αυτά τα καταστήματα ήταν για τις

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΪΚΑ ΠΑΡΤΙ


Εκεί γύρω στα τέλη της δεκαετίας του ’50 ξεκίνησαν και στην Αθήνα τα πάρτι. Θεσμός ξενόφερτος μεν, άκρως επιτυχημένος δε.
Ξέχωρα από τον αισθησιασμό που προκαλούσε ο χαμηλός φωτισμός, οι εκδηλώσεις αυτές θα μπορούσαν να
χαρακτηριστούν και ως πρώτες προσπάθειες χειραφέτησης της γυναίκας, της οποίας ο ρόλος στη συντηρητικότατη τότε ελληνική

Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


Επτά παρά δέκα το απόγευμα της 15ης Ιουλίου, σαν σήμερα πριν από 47 χρόνια: O «Γέρος» (77 και… χρόνια είχε στην πλάτη του ο πρωθυπουργός) φεύγει από το γραφείο του στη Βουλή για το Παλάτι..
Επτά ακριβώς βρίσκεται στην αίθουσα ακροάσεων. Εμμένουν και οι δύο στις απόψεις τους. Ο άναξ τον δέχεται ως πρωθυπουργό αλλά όχι ως υπουργό Αμύνης…
Στις 7.10 ο Γ. Παπανδρέου
μπαίνοντας στο αυτοκίνητό του για την επιστροφή στην κατοικία του στο Καστρί περιορίζεται στα εξής λόγια προς τους δημοσιογράφους:
«Επήλθε διαφωνία. Αύριον θα υποβάλω

Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΤΡΟΥΜΠΑΣ

Από το
http://pireorama.blogspot.gr/2012/07/blog-post_10.html

Αλανιάρα = γυναίκα ρέμπελη του δρόμου
Αλαμπουρνέζικα = αυτά που δεν βγάζεις νόημα. Κατά τον Μπαμπιώτη προέρχονται από την φυλή Μπουρνού του Σουδάν που όταν μιλάνε ακούγονται απλά ήχοι περίεργοι.
Άμπακο = αυτό που δεν έχει τέλος (έφαγε τον άμπακο). Βγήκε από τον Άβακα τον τρόπο που οι άραβες έκαναν υπολογισμούς, κάτι σαν μικρό

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

"ΑΠΟΨΕ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝΕ ΤΑ ΤΑΛΗΡΑ": ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 54 ΧΡΟΝΙΑ, ΕΝΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΑΘΗΝΑ



Πλατεία και παραλία Τζιτζιφιών

 Όμορφα αν και πολύ ζεστά ξεκίνησε για τους κατοίκους του κλεινού άστεως εκείνο το πρωινό της Κυριακής 13 Ιουλίου1958, σαν σήμερα πριν από 54 ολόκληρα χρόνια.
Καθότι δεν είχε τεθεί ακόμα σε ισχύ το θερινό ωράριο, η ανατολή του ηλίου έγινε στις 5 και 16 πρώτα λεπτά.
Η μεγάλη πόλη και οι γειτονιές της βρέθηκαν από νωρίς «στο πόδι» για την προετοιμασία της μεγάλης κυριακάτικης γιορτής, της μόνης αργίας της εβδομάδας αφού το Σάββατο μπήκε σε αυτή την κατηγορία μόλις στις αρχές της
δεκαετίας  του ’80.
Οι νοικοκυρές στις λαϊκές συνοικίες, μόλις

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το βηματισμό της έψαχνε να βρει η Ελλάδα το καλοκαίρι του 1947. Το όνειρο μιας ελεύθερης χώρας που θα στεκόταν μόνη στα πόδια της είχε σβήσει προ πολλού. Κι ούτε δυο μήνες καν δεν είχε κρατήσει…
Στις 12 Οκτωβρίου 1944 έγινε η απελευθέρωση της Αθήνας, στις 18 ήλθε κι η κυβέρνηση αλλά εκείνο το ατέλειωτο μεθύσι χαράς με τις πολύχρωμες (ελληνικές, βρετανικές,