Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Η 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ 1974 ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

Με τον Γεώργιο Μαύρο (1974)

Το ξημέρωμα της 21ης Απριλίου 1967 τον βρήκε κοιμώμενο στο διαμέρισμα της Ξενοκράτους. Πήρε στο χέρι του το πιστόλι αλλά δεν αντιστάθηκε περισσότερο στην ομάδα των στρατιωτικών που πήγε για να τον συλλάβει.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της «επταετίας» αντιστάθηκε σθεναρά και με δημόσιες δηλώσεις του. Έγινε ένα από τα σύμβολα του αντιδιδακτορικού αγώνα και από τη δραματική μεσημβρινή σύσκεψη της 23ης Ιουλίου 1974 (όταν, μετά την εισβολή στην Κύπρο, οι στρατιωτικοί «σήκωσαν τα χέρια» και αποφάσισαν να παραδώσουν την εξουσία σε αστούς πολιτικούς) βγήκε… πρωθυπουργός. Όμως, ο Ευάγγελος
Αβέρωφ που παρέμεινε σε αυτήν (όταν έφυγαν οι άλλοι
συνάδελφοί του) τους έπεισε και κατέληξαν στη «λύση Καραμανλή».
Για άλλη μία φορά είδε «την πλάτη» του συγκεκριμένου προσώπου χωρίς να αντιδράσει. Το πρώτο ουσιαστικό άνοιγμα του Καραμανλή προς το μέρος του έγινε μετά τις εκλογές εκείνου του έτους, στις οποίες ο Κανελλόπουλος δεν πήρε μέρος. Του πρότεινε να γίνει μεταβατικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν οι πολίτες στο δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου αποφάνθηκαν «αβασίλευτη». Αρνήθηκε.
Δεν αρνήθηκε όμως, έξι μήνες αργότερα, την τιμητική πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Ένωση Κέντρου- Νέες Δυνάμεις, με ηγέτη το φίλο του από τα χρόνια της δικτατορίας Γεώργιο Μαύρο) να προταθεί από εκείνο για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Εκλέχτηκε , όπως αναμενόταν, ο υποψήφιος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Τσάτσος.
Ο τελευταίος ενοχλήθηκε από την υποψηφιότητα Κανελλόπουλου, για αυτό και στη «Λογοδοσία μιας ζωής» (του) τον περνάει… γενεές δεκατέσσερις. Παρότι υπήρξε παλαιός (και επί χρόνια) συνεργάτης του και ανήκαν και οι δύο στον πνευματικό χώρο.
Στα βουλευτικά έδρανα επέστρεψε το 1977 ως εκλεγείς με το συνδυασμό Επικρατείας της Ν.Δ. Αμέσως μετά ανεξαρτητοποιήθηκε. Το ίδιο έπραξε και το 1981.
Επί μία οκταετία ήταν η ανεξάρτητη φωνή της Βουλής που ψήφισε παρά τις πολιτικές καταβολές του την αναγνώριση της εθνικής Αντίστασης (1982) και την άνοιξη του 1985 πήρε μέρος στη διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας στη Βουλή, παρά την αποχή της Ν.Δ.
Η στάση του αυτή του κόστισε τον αποκλεισμό του από τους εκλογικούς συνδυασμούς του κόμματος και από τη Βουλή. Ένα χρόνο μετά εγκατέλειψε και τα εγκόσμια…

1 σχόλιο: