Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΕΘΝΙΚΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ


Από εκεί ξεκίνησε και ο Κων. Τσάτσος
 Η διακήρυξη του νέου πολιτικού φορέα, τα στελέχη του και η συντριβή του στις πρώτες εκλογές
Η ζωή του είχε διάρκεια δεκαπέντε ετών. Βίωσε μέσα σε αυτά πολλές από τις δυσκολότερες στιγμές της ιστορίας του τόπου. Πήρε μέρος σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και ο ηγέτης του έγινε δύο φορές πρωθυπουργός βραχύβιων κυβερνήσεων.
Από τις τάξεις του ξεπήδησαν πολλά πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στο πολιτικό σκηνικό. Πολλοί μετέπειτα βουλευτές και υπουργοί, ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας (Κωνσταντίνος Τσάτσος), δύο δήμαρχοι Αθηναίων (Παυσανίας Κατσώτας και Άγγελος Τσουκαλάς) μέχρι και δύο υπουργοί του καθεστώτος της 21ης Απριλίου, ο Τσουκαλάς και ο Νώντας Τσέλλος.
Ο ηγέτης του Παναγιώτης Κανελλόπουλος είχε όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για να γίνει σημαίνον στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος. Τα τυπικά γιατί θείος του ήταν ο ιδρυτής του κόμματος αυτού (ενός από τα δύο μεγαλύτερα της εποχής). Τα ουσιαστικά αφού ο ίδιος είχε ξεκινήσει σε μια πανεπιστημιακή καριέρα που φάνταζε λαμπρή, ενώ είχε ασκήσει διοίκηση και ως
επικεφαλής του ΙΚΑ. Παρ’ όλα αυτά, αποποιήθηκε τόσο την επαγγελματική του καριέρα (αφού απώλεσε την έδρα του στο πανεπιστήμιο λόγω -εκείνος ο ανεψιός του ιδρυτή του κόμματος που στήριζε το στέμμα– αντιβασιλικών κινήσεων) όσο και την πολιτική του προίκα. Πίστευε ότι ο τόπος είχε ανάγκη την υπέρβαση του χρόνιου διχασμού βενιζελικών – βασιλικών, και σε ηλικία 33 ετών, στις 15 Δεκεμβρίου 1935, εξήγγειλε τη σύσταση του Εθνικού Ενωτικού Κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου