Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ Η ''ΜΟΙΡΑΣΙΑ'' ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ

Οι πρώτες εκλογές που έλαβαν χώρα στο νησί ήταν αυτές του 1960. Διεξήχθησαν 2 μόλις βδομάδες πριν από την εγκαθίδρυση της κυπριακής δημοκρατίας, στις 31 Ιουλίου, ενώ τις διεκδίκησαν ο συνασπισμός του Πατριωτικού μετώπου( ΕΔΜΑ ), το ΑΚΕΛ, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Αγωνιστών και αριθμός ανεξάρτητων υποψηφίων. Το ΕΔΜΑ εξασφάλισε 30 έδρες, ενώ το ΑΚΕΛ πέντε.
Όπως διεφάνη όμως, οι εν λόγω εκλογές έγιναν μόνο για τους τύπους. Ο Μακάριος μοίρασε εκ
των προτέρων όλες τις έδρες( μετά από συμφωνία που είχε με Π.Μ και ΑΚΕΛ), παραχωρώντας μόνο πέντε στο ΑΚΕΛ και τις υπόλοιπες τριάντα στο Πατριωτικό Μέτωπο. Η αποδοχή της μοιρασιάς, όπως την έκανε ο Μακάριος, αποτέλεσε μονόδρομο για το ΑΚΕΛ, αφού, λόγω του ότι το εκλογικό σύστημα ήταν πλειοψηφικό, το Πατριωτικό Μέτωπο που έλεγχε πέραν του 60% των ψήφων, θα μπορούσε να εκλέξει και τους 35 βουλευτές.
Οι πρώτες βουλευτικές εκλογές χαρακτηρίστηκαν από μεγάλη εποχή, αφού ο κόσμος είχε αντιληφθεί ότι τα αποτελέσματα ήταν προσχεδιασμένα και προδιαγραμμένα. Το γεγονός ότι οι πρώτες αυτές εκλογές δεν προϋπέθεταν υποχρεωτική παρουσία στις κάλπες, συντέλεσε στη μεγάλη αποχή.
Πρώτος Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη ο επικεφαλής του συνδυασμού του Πατριωτικού Μετώπου Γλαύκος Κληρίδης, ενώ πρώτος Αντιπρόεδρος της Βουλής εξελέγη ο Τουρκοκύπριος Ορχάν Μουντερίσογλου.
Λόγω της επικρατούσας κατάστασης, συνέπεια της τουρκικής ανταρσίας του 1963, δεν διεξήχθησαν εκλογές το 1965, ενώ σε όλες τις βουλευτικές εκλογές που ακολούθησαν, οι Τουρκοκύπριοι δεν πήραν μέρος.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο των πρώτων βουλευτικών εκλογών ήταν η περιφρόνηση που επέδειξε σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος προς τη θεμελιώδη διαδικασία της δημοκρατίας. Περίπου 35% των εκλογέων δεν προσήλθαν στις κάλπες , ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής σημειώθηκε στη Λάρνακα, όπου το ΑΚΕΛ δεν είχε υποψήφιους.
Στα μισά, από τα 44 περίπου, εκλογικά κέντρα, της περιφέρειας Λάρνακας, η αποχή κυμαίνεται μεταξύ 60-80%, ενώ σε μια περίπτωση το ποσοστό φθάνει τα 94%. Οι πρώτες βουλευτικές εκλογές ήταν και σύμφωνα με αναλυτές, κατευθυνόμενες και προδιαγραμμένες από τον Μακάριο. Ο κόσμος έβλεπε ότι δεν υπήρχε λόγος να ψηφίσει αφού τα αποτελέσματα ήταν προκαθορισμένα. Αποχή της τάξεως του 35% είχε η Λευκωσία.Οι πρώτες βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν πριν την ανεξαρτησία με βάση την αποικιακή νομοθεσία. Αυτό προϋπόθετε την εισαγωγή νέας νομοθεσίας για τις πρώτες εκλογές, κάτω από το νέο καθεστώς.
Τον Οκτώβριο του 1963 η βουλή ψηφίζει τον εκλογικό νόμο ο οποίος επαναφέρει τους αποικιακούς νόμους επιφέροντας τις αναγκαίες για την περίπτωση τροποποιήσεις.
Δύο μήνες αργότερα ξεσπούν οι δικοινοτικές συγκρούσεις και η διάσπαση των οργάνων του κράτους.
Στα επόμενα χρόνια, σαν επακόλουθο των γεγονότων, σημειώθηκαν αλλαγές όπως, η παράταση της θητείας τόσο του προέδρου της δημοκρατίας όσο και της βουλής και τροποποιείται η εκλογική νομοθεσία.
Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη, παρακολουθώντας τα όσα διαδραματίζονταν. Η αντίδραση των ήταν άμεση, αφού στις 27 Ιουλίου εκδίδουν «επίσημη εφημερίδα» με βάση «τις εξουσίες του Αντιπροέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας»

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Λευκωσία



Α.Κ.Ε.Λ.

1. Εζεκίας Παπαϊωάννου

2. Ανδρέας Ζιαρτίδης

Πατριωτικό Μέτωπο

3. Γλαύκος Κληρίδης (Πρόεδρος Βουλής)

4. Λέλλος Δημητριάδης

5. Χαρίδημος Χατζηχάρος

6. Νίκος Κόσης

7. Βάσος Λυσσαρίδης

8. Κωνσταντίνος Φάνος

9. Μιχαλάκης Σαββίδης

10. Πέτρος Στυλιανού

11. Γεώργιος Τομπάζος

12. Ιωσήφ Γιαμάκης


Αμμόχωστος



Α.Κ.Ε.Λ.

1. Χαμπής Μιχαηλίδης





Πατριωτικό Μέτωπο

2. Νίκος Αγγελίδης

3. Κώστας Χριστοδουλίδης

4. Ανδρέας Καρσεράς

5. Παύλος Παυλάκης

6. Γεώργιος Σάντης

7. Παναγιώτης Τουμαζής
Λεμεσός

Α.Κ.Ε.Λ.

1. Γιάγκος Ποταμίτης
Πατριωτικό Μέτωπο

2. Αντώνης Αναστασιάδης

3. Αιμίλιος Φράγκος

4. Στέλιος Μιχαηλίδης

5. Χριστόδουλος Μιχαηλίδης

6. Ανδρέας Παπαδόπουλος (Δάφνης Παναγίδης)

7. Λεύκιος Ροδοσθένους

Πάφος

Α.Κ.Ε.Λ.

1. Χρύσης Δημητριάδης

Πατριωτικό Μέτωπο

2. Γεώργιος Ιωαννίδης

3. Ηρόδοτος Νικολαΐδης

4. Πανίκος Σιβιτανίδης

Λάρνακα

Πατριωτικό Μέτωπο

1. Σταύρος Ποσκώτης

2. Γεώργιος Τζιρκώτης

3. Σωτήρης Γιαννάκης

Κερύνεια

Πατριωτικό Μέτωπο

1. Φειδίας Παρασκευαΐδης

2. Ανδρέας Γιάγκου

Βουλευτές της τουρκικής κοινότητας κατά εκλογική περιφέρεια.

Λευκωσία



1. Οσμάν Ορέκ (Μεχμέτ Κεμάλ Ντενίς)

2. Φαζίλ Πλουμέρ (Ιμπραχίμ Ορχάν)

3. Ριζά Χαλίτ Αλή

4. Σελτσιούκ Σιακίρ Σομέκ

5. Ουμίτ Σουλεϊμάν





Αμμόχωστος

1. Χασάν Αντνάν Γκιουβενέρ

2. Νιαζί Μανιέρα (Νεμπίλ Ναμπί)

3. Μπουρχάν Ναλμπάντογλου





Λεμεσός

1. Χουσεΐν Ντερβίς

2. Ραμαντάν Τζεμίλ





Πάφος

1. Αχμέτ Αζίζ Αλτάι

2. Χαλίτ Κιαζίμ Σιεμσιεντίν (Αϊλά Κιαζίμ)





Λάρνακα

1. Ορχάν Μουντερίσογλου

2. Νεντζέτ Χουσεΐν





Κερύνεια

1. Αχμέτ Μιντχάτ Μπερμπέρογλου                                                                                              (από το http://sigmalive.com/   )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου