Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

17 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΘΡΥΛΙΚΗ ''ΓΙΑΓΙΑ ΝΟΥΣΚΑ'' ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ''ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΛΑΜΠΙΡΗ''


Μυράτ-Φυσσούν-Τζόγιας-Βλαχόπουλος
 Η ηθοποιός Μιράντα Μυράτ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1906 και πέθανε στις 27 Ιανουαρίου 1994. Ήταν κόρη του Μήτσου Μυράτ και της Κυβέλης, αδελφή του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Μυράτ και ετεροθαλής αδελφή του Δημήτρη Μυράτ . Υπήρξε πρωταγωνίστρια του Νεοελληνικού θεάτρου.
Από το 1921 μέχρι το 1923 παρακολούθησε μαθήματα στο Κολλέγιο Σεβινιέ στο Παρίσι. Τη πρώτη εμφάνιση στη θεατρική σκηνή έκανε το 1919 με τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη στο έργο
"Δύο Λεονόρες" του Paul Lindau. Το επόμενο έτος εμφανίστηκε στον "Πρίγκιπα φοιτητή".
Το 1923 επέστρεψε από το Παρίσι και άρχιζε να παίζει με το θίασο της μητέρας της Κυβέλης μέχρι το 1932 οπότε και προσλήφθηκε από το Εθνικό Θέατρο Αθηνών με το συγκρότημα του οποίου εμφανίσθηκε ως πρωταγωνίστρια μέχρι το 1938. Στα έτη 1939 και 1940 συνεργάσθηκε με τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη. Το 1940 ίδρυσε δικό της θίασο σε συνεργασία με τον Κώστα Μουσούρη τον Μαυρέα και τον Ορέστη Μακρή. Το επόμενο έτος ο θίασος αυτός διαλύθηκε και δημιουργήθηκε άλλος με τον τίτλο "θίασος Μιράντας και Γιώργου Παππά" που έδωσε διάφορες παραστάσεις μέχρι το Καλοκαίρι του 1942 όπου η Μιράντα ξεκίνησε νέο θίασο που συμμετείχε πρόσθετα και η Μαίρη Αρώνη. Η Μιράντα σταμάτησε τη θεατρική της καριέρα στη δεκαετία του 1960.
Ιδιαίτερη λαμπρή επιτυχία είχε στα έργα "Μελτεμάκι" του Π. Χορν και "Δεσποινίς Δικηγόρος" του Θ. Συναδινού. Από το ξένο ρεπερτόριο ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε στο έργο "Ηδονή της τιμιότητος" του Πιραντέλλο.
Η Μιράντα υπήρξε επίσης σημαντική συνεργάτρια του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας που εκ της μόρφωσής της, της ορθοφωνίας της, και της φωνητικής της χροιάς θεωρείτο ως ειδική στην απαγγελία ποιημάτων και στην ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων, ιδιαίτερα σε λογοτεχνικές εορτές. (http://el.wikipedia.org/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου