Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Το κρυφτό του Κωνσταντίνου Καραμανλή με το «χακί» και η σημερινή επέτειος της ίδρυσης της Ν.Δ.

Γράφει ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ

Αναδημοσίευση από το http://armynews.gr/?p=5330

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής του 1974 ήταν διαφορετικός από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή του 1963, όταν εγκατέλειψε τη χώρα και την ενεργό πολιτική.
Επέστρεψε πολύ πιο ευέλικτος πολιτικά, με κυρίαρχο παράδειγμα της παρουσίας του αυτό της νομιμοποίησης του ΚΚΕ.
Σ’εκείνο που δεν άλλαξε καθόλου ήταν η λήψη εύκολα, δύσκολων αποφάσεων αναφορικά με την κομματική ζωή. Όπως, στις αρχές της πρώτης πρωθυπουργίας του ίδρυσε νέο κόμμα (την ΕΡΕ) και δεν συνέχισε την πορεία του Ελληνικού Συναγερμού, έτσι και στις 4 Οκτωβρίου 1974, προχώρησε στη σύσταση της Νέας
Δημοκρατίας.
Με το νέο κόμμα επεδίωξε κυρίως:
α) Να απαρνηθεί επιλογές της ΕΡΕ που, περισσότερο είχαν να κάνουν με ζητήματα δημοκρατικών θεσμών.
β)  Να απομονώσει ακραία στοιχεία του πολιτικού του χώρου, που είτε συνεργάστηκαν με τη δικτατορία, είτε δεν είχαν καταφέρει να ξεκόψουν οριστικά τον ‘’ομφάλιο λώρο’’ που τους ένωνε με το βασιλικό θεσμό.
γ) Να προσεγγίσει στελέχη άλλων πολιτικών χώρων, όπως ‘’Κεντρογενείς’’.
Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε προχώρησε και στη συγκρότηση της κυβέρνησής του μετά την 24η Ιουλίου, περιλαμβάνοντας σε αυτήν στελέχη τόσο των ‘’αποστατών ‘’ του ’65, όσο και πρόσωπα που δεν του έμειναν τελικώς πολιτικά αφού συγκρότησαν την ‘’Κίνηση Νέων Πολιτικών Δυνάμεων’’.
Προσωποκεντρικό
Προσωποκεντρικό φυσικά, όπως το προηγούμενο, ήταν και το νέο του κόμμα. Στο πλαίσιο αυτό, δεν υπήρχε ουσιαστικά έμβλημα της Νέας Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. δεν είχαν ακόμα και στις εκλογές του 1977) παρά μόνο τη φωτογραφία του ιδρυτή και αρχηγού της!
Ο Κων. Καραμανλής κατά την περίοδο της 11χρονης αυτό-εξορίας του είχε λάβει τις αποφάσεις του. Ήθελε να επιστρέψει στην Ελλάδα ως ‘’πρώτος τη τάξει’’ χωρίς άλλον πάνω από το κεφάλι του. Η ρήξη του με το Παλάτι (1963) ήταν μακρινή αλλά όχι και τόσο για τον ίδιο. Από τότε ήθελε Προεδρική Δημοκρατία γι’ αυτό, άλλωστε, το 1980 μεταπήδησε στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα  έχοντας και υπέρ-ενισχυμένες για πολίτευμα Προεδρευομένης, αρμοδιότητες.
Όταν επέστρεφε από το Παρίσι για να σχηματίσει κυβέρνηση, με τις ευλογίες των στρατιωτικών, δεν είχε κατά νου, να διενεργήσει αμέσως εκλογές. Όμως, από τη μία είδε ότι το κλίμα τον ευνοεί για κάτι τέτοιο και από την άλλη ότι δεν μπορούσε και τόσο να εμπιστευτεί το ‘’χακί’’…
Στους κύκλους των στρατιωτικών υπήρχε ανησυχία, μετά την παράδοση της εξουσίας στον Καραμανλή. Μειοψηφικές ομάδες τους  στόχευαν στην ανατροπή του και γι’ αυτό άλλωστε δεν ήταν λίγες οι φορές εκείνου του θερμού καλοκαιριού  και του ‘’ζωηρού’’ φθινοπώρου που ο πρωθυπουργός δεν διανυκτέρευε  στο ξενοδοχείο ‘’Μεγάλη Βρετανία’’ αλλά σε θαλαμηγούς φίλων του!
Ρόλος Αβέρωφ και Γκίκα
Για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση χρησιμοποίησε δύο πρόσωπα-κλειδιά σε θέσεις υπουργών: Τον Ευάγγελο Αβέρωφ (Εθνικής Αμύνης)και του Σόλωνα Γκίκα (Δημόσιας Τάξεως).
Και οι δύο δεν ήταν πρόσωπα αντιπαθή (άσχετα με το αν έγιναν στη συνέχεια) στους ‘’νοσταλγούς του πρόσφατου παρελθόντος’’. Ο Αβέρωφ είχε πολιτογραφηθεί ως ‘’γεφυροποιός’’ κατά την περίοδο της ‘’επταετίας’’ ενώ ο Γκίκας ήταν, παλαιότερα, σύμβολο στις τάξεις των ΙΔΕΑτών, από τις οποίες προέρχονταν οι πρωταίτιοι της 21ης Απριλίου.
Η αποφασιστικότητα αυτών των δύο ανδρών και η ‘’εκ των έσω’’ γνώση της κατάστασης συνετέλεσε τα μέγιστα στην εδραίωση του Καραμανλή. Φυσικά απαιτήθηκαν και κάποιες αλλαγές στη στρατηγική του πρωθυπουργού. Παρότι, μετά την επιστροφή του στη είχε δώσει αμνηστεία στους πραξικοπηματίες, αργότερα διαφοροποιήθηκε και στις 23 Οκτωβρίου εκτοπίστηκαν στη Τζιά οι Γεώργιος Παπαδόπουλος, Στυλιανός Παττακός, Νικόλαος Μακαρέζος, Ιωάννης Λαδάς και Μιχαήλ Ρουφογάλης.
Όσο για τον ‘’αόρατο δικτάτορα’’, τον Δημήτριο Ιωαννίδη, αναγκάστηκε ‘’με κλωτσιές’’ να τον πετάξει ο Αβέρωφ από το γραφείο του στο Πεντάγωνο, όταν εκείνος πέρασε για να του πει ‘’μια καλημέρα’’…
Η διακήρυξη
Όταν συμπλήρωσε εβδομήντα μέρες στο ‘’τιμόνι’’ του τόπου, ο Κων. Καραμανλής περιέγραψε ως εξής τα στοιχεία της πολιτικής γραμμής του νέου κόμματος.
-Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξις του ταυτίζει το Έθνος με τον Λαόν, την Πατρίδα με τους Ανθρώπους της˙ την Πολιτεία με τους Πολίτες της˙ την Εθνική Ανεξαρτησία με την Λαϊκή Κυριαρχία˙ την Πρόοδο με το Κοινό Αγαθό˙ την Πολιτική Ελευθερία με την Έννομη Τάξη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη.
-Νέα Δημοκρατία είναι το σύστημα με το οποίο οι ολιγώτεροι και οι επώνυμοι καθοδηγούν αντί να καταδημαγωγούν, εκπροσωπούν αντί να καταδυναστεύουν - και σε τελική ανάλυση υπηρετούν - και περισσότερους και ανωνύμους.
-Νέα Δημοκρατία είναι η κίνηση που επιλέγει και συντηρεί από την παράδοση μόνον όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα. Και προχωρεί διαρκώς με μεγάλα, τολμηρά αλλά και ασφαλή βήματα στις νέες διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες.
-Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξις που αγνοεί τις διενέξεις και τους διχασμούς του παρελθόντος - που τόσα δεινά επεσώρευσαν στον τόπο μας – και προσανατολίζεται στα ευρύτερα δυνατά σχήματα εθνικής ενότητος
Το αποτέλεσμα
Συγκεντρώνοντας ποσοστό 54,37% στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου, η Ν.Δ. εξέλεξε 220 βουλευτές και σχημάτισε μια παντοδύναμη κυβέρνηση.

8 σχόλια:

  1. και υπέροχος, ζωντανός γραπτός λόγος!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ.
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ.
    ΕΚΑΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΠΟΜΟΝΩΣΕ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ.
    ΕΝΑΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ ΣΑΝ ΑΥΤΟΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΠΟΜΟΝΩΝΕ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ??
    ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΗΤΑΝ,ΤΟΝ ΕΦΕΡΑΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ,ΚΑΙ ΕΒΑΛΑΝ ΑΚΟΥΣΟΝ ΑΚΟΥΣΟΝ,ΤΟΝ ΠΛΕΟΝ ΤΟΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΦΑΣΙΣΤΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΕΝΑΣ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΕΝΑΝ ΔΕΞΙΟ??
    ΜΑΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΒΡΩΜΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ.
    ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΠΑΙΖΟΥΝΜ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ.
    ΕΦΕΡΑΝ ΤΟΝ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΜΑΣ.
    ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ..ΑΥΤΟ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΤΕ.
    ΕΧΩ ΤΗΝ ΠΡΑΓΛΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΨΕΥΤΙΚΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΔΑΞΕΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.
    ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ.
    ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΝ ΕΦΕΡΕ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ.
    ΔΗΛΑΔΗ ΕΞΥΨΩΣΕ ΤΟΥΣ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΕΣ,ΚΑΙ ΚΥΝΗΓΗΣΕ ΤΟΥΣ ΕΘΝΚΙΣΤΕΣ.
    ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ..ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΗΤΑΝ.
    ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ.
    ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΟ 73 ΓΙΑΤΙ Ο ΠΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΙΧΕ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ,ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΠΑΙΡΕΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 90%,ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΝ ΕΡΙΞΑΝ ΟΙ ΠΕΡΣΕΣ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΕΣ,ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΒΑΛΑΝ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ,ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΦΕΡΕ Ο ΜΙΚΗΣ ΤΟΝ ΣΩΤΗΡΑ..ΣΙΓΑ ΤΟΝ ΣΩΤΗΡΑ.ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΦΕΡΑΝ ΤΟ 73 ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΗΡΘΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ??
    ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΙΟ ΛΟΓΟ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ,ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΑΛΔΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΟΥΤΕ ΤΟ 2% ΠΟΥ ΝΑ ΗΤΑΝ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΕΣ..ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΣΑΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ..ΟΛΛΟΙ..ΤΙΜΟΥΣΑΝ ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ,ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΗΣΑΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙ ΟΥΔΕΙΣ.
    ΜΗΝ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΨΕΥΔΗ.
    Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΑΝΤΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΦΩΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ.
    ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΙ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΕΚΑΝΑΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ,ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΞΙΟΥΣ..
    ΞΥΠΝΑΤΕ,ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΔΕΞΙΟΙ..ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟ 74 ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ.
    ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΟΛΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ.
    ΟΙ ΠΕΡΣΕΣ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ..ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΣΤΙΣ ΣΤΟΕΣ,ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ ΡΟΤΣΙΛΝ,ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΡΟΤΣΙΛΝΤ ΕΒΑΛΑΝ ΤΟΝ ΜΑΡΞ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ..ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑΤΑ.
    ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ,ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΚΑΤΑ ΜΕΡΟΣ.
    ΣΑΣ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΕΤΕ..
    ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ.
    ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΞΕΣΤΟΜΙΣΕΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ.
    ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΣΤΟ 95% ΚΑΙ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ,ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ..ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΟΡΕ..
    ΞΥΠΝΑΤΕ..ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΛΕΤΕ ΟΛΟ ΨΕΥΤΙΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. KKE χερι χερι με την δεξια!
      Ανεκαθεν.

      Διαγραφή
    2. κομμουνιστης είναι το σωστό και όχι κουμουνιστης. Ριζα λατινική. communus. Οσο για το σχόλιο... Το διάβασα 2 φορές. Ασυναρτησίες. επιοικως

      Διαγραφή
    3. Ποιος απέσυρε ρε αγράμματε την μεραρχία από την Κύπρο στα τέλη του 1967; Ποιος έστειλε πίσω τα υποβρύχια τον Ιούλιο του 1974; Ποιος δεν έκανε επιστράτευση γιατί φοβόταν να δώσει όπλα στους έφεδρους ; Ποιοι φάγαν και πνίξαν στολές , όπλα, τρόφιμα, καύσιμα των επίστρατων;
      Φταίνε οι πολιτικοί, οι Εβραίοι , ο Κίσσινγκερ όλοι εκτός από τους ντενεκέδες στρατηγούς της Χούντας.
      Και κλείνω με μια φράση του Γ.Παπανδρέου για την Κύπρο
      "Οι φαύλοι πολιτικοί τήν όπλισαν και οι ανδρείοι στρατιωτικοί τήν αφόπλισαν"

      Διαγραφή
  4. Αγαπητέ συνανώνυμε που γράφετε μόνο με κεφαλαία (σαν να φωνάζετε είναι) μου επιτρέπετε να μην είμαι ορθόδοξος και εθνικιστής αλλά να αισθάνομαι Έλληνας και Ευρωπαίος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή