Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

MΠΑΚΑΛΙΚΟ ΑΛΩΝΙΑ 1955

(Από το http://tangelonias.blogspot.com/2011/06/1955.html#more)Στη φωτογραφία, παρέα μπροστά στο μπακάλικο (ελληνηστί: "Παντοπωλείο") στα Αλώνια περί το 1955. Στη μέση της φωτογραφίας ο Πέτρος Χαλκιάς.Μπακάλης...πολλές φορές υποτιμητικό, ειδικά για κάποιον που κάνει χονδροειδείς υπολογισμούς και προχειροδουλειές.Σύμφωνα με το Λεξικό "μπακάλης ο...
[bakális]  θηλ. μπακάλισσα [bakálisa]: επαγγελματίας που πουλάει λιανικώς είδη καθημερινής χρήσης και ιδίως τρόφιμα
· παντοπώλης: Ο ~ του χωριού / της γειτονιάς.//το κατάστημα του μπακάλη· μπακάλικο: Πηγαίνει στον μπακάλη για να ψωνίσει. Τουρκική bakkal < αραβική bakkāl. Το οθωμανικό λεξικό αναφέρει το bakkal ως λέξη αραβικής καταγωγής που σημαίνει εκτός από παντοπώλης και οπωροπώλης. "
Εικόνες γνωστές από το παρελθόν. Μπορεί να μην τις πρόλαβαν οι νεότερες γενεές, αλλά τις γνώρισαν μέσα από τον παλαιό ελληνικό κινηματογράφο, αναπόσπαστο μέρος του οποίου ήταν
το παντοπωλείο. Μπορεί να είδαν τις εικόνες, δεν μύρισαν όμως τις ωραίες μυρωδιές του παλαιού παντοπωλείου. Το παντοπωλείο που πολλές φορές μετατρέπονταν σε "καφενείο¨ή καιμεζεδοπωλείο. Ο μεζές που συνόδευε το ούζο, λίγα στραγάλια ή ελιές. Κάποιες φορές παστά ψάρια ή έφτιαχναν λίγο φαγητό, αλλά σπάνια. Στά παλαιά παντοπωλεία ανεγράφετο, πολλές φορές, "Εδώδιμα & Αποικιακά" κάτω από τόν τίτλο. Μικρός το "Εδώδιμα" αντηχούσε στα αυτιά μου ως -εδώ με την έννοια το εντόπιου, ενώ στήν πραγματικότητα σημαίνει "βρώσιμος" (από τό εδωδή=τροφή).
Ο αφανισμός των μικρών παντοπωλείων άρχισε με την επέλαση των υπεραγορών (Super Market) και την εφαρμογή νόμων, όπως πολεοδομικές ρυθμίσεις, απελευθέρωση του ωραρίου, ειδικές πολιτικές πωλήσεων κ.τ.λ. 


1 σχόλιο:

  1. Τα παντοπωλεία τής παλιάς εποχής αποτελούν σήματα κατατεθέντα τής ελληνικής κοινωνίας και πραγματικότητας! Δεν είναι τυχαίο ότι μια από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες εξελίσσεται σε ένα παραδοσιακό μπακάλικο τής παλιάς Αθήνας! Μιλάω φυσικά για την ταινία με τον Κώστα Χατζηχρήστο, "Ο μπακαλόγατος" ή αλλιώς "Της κακομοίρας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή