Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

''ΓΥΦΤΟΣ ΛΑΟΣ''

Από το
http://stelioskazantzidis.blogspot.com/2011/10/blog-post_19.html:
Ο Καζαντζίδης από το 1976 βρίσκεται στην Αμερική. Ο γνωστός οργανοπαίκτης Δημήτρης Τζάρας, εγκατεστημένος, τότε, στο Clearwarter της Φλόριντα, δέχεται ένα τηλεφώνημα: «Να έλθω για το σπίτι;», τον ρώτησε ο Στέλιος, για να πάρει την απάντηση: «Μέσα στην ψυχή µου αν ψάξεις θα βρεις τον Καζαντζίδη». Εκεί, στη Φλόριντα, γνώρισε και παντρεύτηκε στις 15
Απριλίου του 1977, την Αντωνία Κωνσταντουλάκη (στο γάμο τους και στο χρονικό της σχέσης τους θα αναφερθούμε σε επόμενη δημοσίευση). Στη Φλόριντα αποφάσισε να δισκογραφήσει εκ νέου. Η αλληλογραφία, που αντάλλασε με τον, τότε φίλο και κουμπάρο του, Χρήστο Νικολόπουλο μαρτυρά, πως το ενδεχόμενο ενός νέου δίσκου, μετά τη συνταρακτική επιτυχία του «Υπάρχω», «έπεσε στο τραπέζι». Έγραψε ο Καζαντζίδης, στον Χρήστο Νικολόπουλο: «Τώρα ας έλθουμε στο θέμα που μας απασχολεί άμεσα, δηλαδή του δίσκου. Ο Μάτσας δέχτηκε να γίνει εδώ ο δίσκος και με όσα του ζήτησα… Θέλω να μου στείλεις καλά τραγούδια και θέλω να μη σου γυρίσω κανένα πίσω» (Φλόριντα 19/5/1977). Είναι ένα πολύ μικρό απόσπασμα από τα γράμματα που έστειλε ο Στέλιος στον Νικολόπουλο την περίοδο εκείνη και δημοσίευσε ο Κώστας Μπαλαχούτης στο βιβλίο του «Κι όσο Υπάρχεις θα υπάρχω» (Εκδόσεις Ατραπός). Ο δίσκος τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, αφού όπως έγραψε ο Καζαντζίδης στον Νικολόπουλο, ο Μάκης Μάτσας δεν είχε τη διάθεση να πληρώσει τα έξοδα μια ηχογράφησης στο εξωτερικό. Ο δίσκος, λοιπόν, ματαιώθηκε. Τα τραγούδια που θα συμπεριλάμβανε είναι λίγο πολύ γνωστά. Μια αναπαραγωγή τους εδώ δε θα εξυπηρετούσε κάτι. Μπορείτε άλλωστε να τα διαβάσετε στο ολοκληρωμένο, από κάθε άποψη, κείμενο που υπογράφει ο Τάσος Κριτσιώλης: www.mygreek.fm. Παρόλο που ο δίσκος δεν έγινε ποτέ, κάποια από τα τραγούδια που επρόκειτο να συμπεριληφθούν σε αυτόν (όπως θα διαβάσατε και στο κείμενο του Τάσου Κριτσιώλη), όχι μόνο ηχογραφήθηκαν αλλά σημείωσαν και μεγάλη επιτυχία. Κι ο Καζαντζίδης, όμως, συνέχισε να τα τραγουδά σε φιλικές συντροφιές. Θα κλείσουμε τη δημοσίευση αυτή, με ένα σύντομο ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο ο Καζαντζίδης τραγουδά το τραγούδι «Απ’ την άνω Τούμπα», σε φιλικό σπίτι στη Θεσσαλονίκη το 1978.
Πριν από αυτό όμως αξίζει, για ιστορικούς λόγους, να αναφέρουμε ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα «Μακεδονία». Αναδημοσιεύουμε: «Μακεδονία, 13 Φλεβάρη 1980: Μουσικοσυνθέτης κατηγορεί με εξώδικο διαμαρτυρία του, συνάδελφό του, ότι ιδιοποιήθηκε αυθαίρετα τραγούδι του και το κυκλοφόρησε σε δίσκο, παραλλάσσοντας τους στίχους. Πρόκειται για τον Χρήστο Νικολόπουλο, ο οποίος διαμαρτύρεται ότι ο μουσικοσυνθέτης κ. Σ. Σακελλαρίου, πήρε το τραγούδι του «Γύφτος Λαός», που επρόκειτο να αποδώσει ο Στέλιος Καζαντζίδης και το ενσωμάτωσε σε δίσκο του τραγουδιστή Φλωρινιώτη με τίτλο «Σε πέλαγα μιλούσαμε». Ο κ. Νικολόπουλος ζητά με την εξώδικό του, την αναγνώριση σ’ αυτόν της αληθούς πατρότητας του τραγουδιού και απειλεί με λήψη μέτρων κατά του κυρίου Σακελλαρίου.».
Δεν ξέρουμε σε ποιο τραγούδι, που επρόκειτο να τραγουδήσει ο Καζαντζίδης, αναφέρεται το δημοσίευμα (τραγούδι με τίτλο «Γύφτος Λαός» από όσο γνωρίζουμε δεν υπήρξε). Το τραγούδι πάντως που ερμήνευσε ο Φλωρινιώτης, κατά τα φαινόμενα, έχει τίτλο «Για πέλαγα μιλούσαμε» (στίχοι: Σ. Μακρή) (αντί για «Σε πέλαγα μιλούσαμε», που αναφέρει το δημοσίευμα) και κυκλοφόρησε στο δίσκο «Super Star – αυτός είμαι», από τη Victory στα 1980. Δυστυχώς δεν έχουμε στα χέρια μας αυτόν το δίσκο και δε μπορούμε να διαπιστώσουμε «ιδίοις ωσί» κάποια ομοιότητα με τραγούδια που προόριζε ο Χρήστος Νικολόπουλος για το δίσκο «Γύφτος Λαός». Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας αν έχουν κάποια επιπλέον πληροφορία και αν γνωρίζουν την τελική έκβαση της υπόθεσης εκείνης, να επικοινωνήσουν μαζί μας ή να καταθέσουν τα στοιχεία τους ως σχόλιο σε αυτή τη δημοσίευση.
Το τραγούδι «Απ’ την άνω Τούμπα» (Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος, Στίχοι: Πυθαγόρας) , που θα ακούσετε στο βίντεο που ακολουθεί, κυκλοφόρησε τελικά με τη φωνή του Πασχάλη Τερζή, στο δίσκο «Μίλα μου στον ενικό»(1983)Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου