Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ: 22 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ


Πάντα έλεγε ότι η ανατροφή που πήρε, κληρονομιά των χωρισμένων γονιών της, τη βοήθησε να υπερπηδήσει όλα τα εμπόδια που τη χώριζαν από τον τίτλο της σταρ στον αδίστακτο κόσμο του χολιγουντιανού κινηματογράφου. Κόρη ενός δικηγόρου από τη Μασαχουσέτη, η...
Ρουθ Ελίζαμπεθ Ντέιβις γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1908 και όταν οι γονείς της χώρισαν έφυγε με τη μητέρα της και την αδελφή της Μπάρμπαρα για να ζήσουν στη Νέα Υόρκη. Η μητέρα της, προκειμένου να πληρωθούν τα πανάκριβα σχολεία στα οποία φοιτούσαν οι κόρες της, έγινε φωτογράφος και η μικρή τότε Μπέτι πέρασε από την παιδική ηλικία στην εφηβεία χωρίς την παρουσία ενός πατέρα. Εκείνη την εποχή η Ρουθ Ελίζαμπεθ έγινε γνωστή ως Μπέτι, ο δε μοναδικός τρόπος με τον οποίο γράφεται το όνομά της (Bette) οφείλεται στο μυθιστόρημα του Μπαλζάκ «La Cousinne Bette».
Οταν τελείωσε τη δραματική σχολή έκανε το ντεμπούτο της σαν ηθοποιός στο Μπρόντγουεϊ και αμέσως μετά έσπευσε στο Χόλιγουντ για να κάνει ένα δοκιμαστικό για τη Universal. Αφού γύρισε έξι μικρές ταινίες, αργότερα πήρε μεταγραφή για τη Warner (1932) και τρία χρόνια μετά πήρε το πρώτο της Οσκαρ για την ταινία «Μια επικίνδυνη γυναίκα». Παρά την επιτυχία της και το γεγονός ότι ήταν η πρώτη ηθοποιός που πήρε Οσκαρ για λογαριασμό της Warner, το στούντιο αρνιόταν να της δώσει ικανοποιητικούς ρόλους, ώσπου έφυγε για να κάνει ταινίες στην Αγγλία. Οταν επέστρεψε το στούντιο ενέδωσε, με αποτέλεσμα να κερδίσει η Ντέιβις το δεύτερό της Οσκαρ για την ταινία «Ζεζεμπέλ», το 1938. Για πολλούς η Μπέτι Ντέιβις θεωρείτο Πρώτη Κυρία του αμερικανικού κινηματογράφου.
Προσωπικότητα με ισχύ αλλά και γοητεία, έκανε τον κόσμο να πιστέψει πως ήταν θεά και ενώ άλλοι τη λάτρευαν και έχυναν ποτάμι τα δάκρυα, άλλοι τη μισούσαν. Σε μια βιομηχανία όπου κυριαρχούσαν οι άντρες, επέβαλλε συχνά τους δικούς της κανόνες και δημιούργησε καινούργια κριτήρια για τις γυναίκες. Το 1942 ήταν ήδη η πιο καλοπληρωμένη γυναίκα στην Αμερική. Παρ' όλο που η καριέρα της είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα, η Ντέιβις άλλαξε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο το Χόλιγουντ αντιμετώπιζε τις γυναίκες ηθοποιούς. Εκανε γύρω στις 100 ταινίες και προτάθηκε πολλές φορές ακόμη για Οσκαρ. Η προσωπική της ζωή ήταν το ίδιο δραματική με το παίξιμό της στην οθόνη. Παντρεύτηκε τέσσερις φορές, απέκτησε μία κόρη με τον τρίτο σύζυγό της και υιοθέτησε δύο παιδιά με τον τέταρτο. Πέθανε σε ηλικία 75 χρόνων στη Γαλλία. Το Ιδρυμα Μπέτι Ντέιβις, που δημιουργήθηκε στη μνήμη της, παρέχει σήμερα οικονομική βοήθεια σε νέους, ανερχόμενους ηθοποιούς.
(Από το ΒΗΜΑ της 12ης Μαίου 2002)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου