Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


Επτά παρά δέκα το απόγευμα της 15ης Ιουλίου, σαν σήμερα πριν από 47 χρόνια: O «Γέρος» (77 και… χρόνια είχε στην πλάτη του ο πρωθυπουργός) φεύγει από το γραφείο του στη Βουλή για το Παλάτι..
Επτά ακριβώς βρίσκεται στην αίθουσα ακροάσεων. Εμμένουν και οι δύο στις απόψεις τους. Ο άναξ τον δέχεται ως πρωθυπουργό αλλά όχι ως υπουργό Αμύνης…
Στις 7.10 ο Γ. Παπανδρέου
μπαίνοντας στο αυτοκίνητό του για την επιστροφή στην κατοικία του στο Καστρί περιορίζεται στα εξής λόγια προς τους δημοσιογράφους:
«Επήλθε διαφωνία. Αύριον θα υποβάλω
την παραίτησιν της κυβερνήσεως».
Νέος πρωθυπουργός
Ο βασιλεύς όμως βιαζόταν. Δεν του βαστούσε η καρδιά, 24 χρονών παιδί, ν’ αφήνει μες στο… κατακαλόκαιρο τον έχοντα ακριβώς τα τριπλάσιά του χρόνια (εβδομήντα δύο) Πρόεδρο της Βουλής Γεώργιο Αθανασιάδη-Νόβα να περιμένει με το κοστούμι της
ορκωμοσίας και το προσφιλές του παπιγιόν στον περίβολο της Εθνικής Αντιπροσωπείας … Εν ριπή οφθαλμού φθάνει στα Ανάκτορα μετά τη σχετική ειδοποίηση. Στις 8.10 βρίσκεται εκεί ο τέως υπουργός Εσωτερικών, βουλευτής της Ενώσεως Κέντρου Ιωάννης Τούμπας και πέντε λεπτά αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Κωστόπουλος. Ειδοποιείται κι ο Χρυσόστομος και στις 8.25 ενώπιον του βασιλέως και χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου ορκίζονται οι πρώτοι τρεις…
Την επομένη συμπληρώνεται η κυβέρνηση με τους Κωνσταντίνο Μητσοτάκη (που έχει πολιτογραφηθεί ως ο πρωταγωνιστής της Αποστασίας), Παπασπύρου, Αλαμανή, Μπακατσέλο, Ρουσόπουλο, Κωστή, Βασματζίδη, Βερνίκο (τον πατέρα του προσφάτως παραιτηθέντος υφυπουργού), Αποστολάκο, Διαμαντόπουλο, Αβραμίδη, Πιτούλη και Δενδρινό, ενώ στις 20 του μηνός θα προστεθούν σε αυτούς και οι Μελάς, Λουλακάκης, Στεφανάκης, Ηγουμενάκης και Τσουδερός.
Από το βράδυ της ρήξης και για όλο το καλοκαίρι η Αθήνα αλλά κι ολόκληρη η Ελλάδα θα βρίσκονται στους δρόμους. Ο «Γέρος», έχοντας την κατεύθυνση του γιου του Ανδρέα, θα γίνει κάτι σαν λαϊκός ήρωας. Ακόμα και η Αριστερά θα ξεχάσει τον «πρωθυπουργό των Δεκεμβριανών» και θα παίρνει μέρος (με τους δυναμικούς «Λαμπράκηδες» κι όλα τα στελέχη και μέλη της ΕΔΑ) στις λαϊκές συγκεντρώσεις μαζί με το Κέντρο.
 Η δολοφονία Πέτρουλα
Η σύγκρουση αστυνομικών δυνάμεων και διαδηλωτών έχει μπει στο ημερήσιο πρόγραμμα. Αποτέλεσμα αυτών ήταν να χάσει τη ζωή του, στις 21 Ιουλίου, ο 22χρονος φοιτητής της Ανωτάτης Εμπορικής Σωτήρης Πέτρουλας.
Πτώση Νόβα- Τσιριμώκου
Στη Βουλή έπειτα από θυελλώδεις συνεδριάσεις φθάνει η νύχτα της 4ης Αυγούστου με την ολοκλήρωση της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και την ονομαστική ψηφοφορία για την εξουσιοδότηση για να παραμείνει ή όχι «στην αρχή».
Η ώρα έδειχνε 2.10 ξημερώματα  όταν ο «Γέρος» εισήλθε στην αίθουσα της Ολομέλειας.Ο νικητής των εκλογών της 16ης Φεβρουαρίου 1964 μόλις αναγιγνώσκεται ο κατάλογος των βουλευτών φωνάζει όρθιος δύο φορές «όχι» και, χωρίς να καθίσει στη θέση του, αποχωρεί.
Υπέρ της κυβέρνησης Νόβα ψηφίζουν τα 21 μέλη της, οι βουλευτές της Ε.Κ. Δρούλιας, Λώρας και Ρέντης, ο Γαρουφαλιάς, 98 βουλευτές της ΕΡΕ και οι 8 του Κόμματος Προοδευτικών. Κατά 145 βουλευτές της Ε.Κ. και οι 22 της ΕΔΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου