Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

14 ΙΟΥΛΙΟΥ 1965, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 48 ΧΡΟΝΙΑ: ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ "ΑΠΟΣΤΑΣΙΑΣ"

Του ΛΑΖΑΡΟΥ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ

Τετάρτη 14 Ιουλίου 1965: Πολύ υψηλότερο κι από τη θερμοκρασία (που σε τέτοιο μήνα χτυπάει «σαραντάρια» σε αυτή τη χώρα) ήταν  το πολιτικό θερμόμετρο της ημέρας αφού  σχεδιαζόταν η πτώση της κυβέρνησης.
Τυπικά η πολιτική κρίση είχε εκδηλωθεί από την άρνηση του υπουργού Άμυνας Πέτρου Γαρουφαλιά να υποβάλλει την παραίτησή του, όπως του ζητούσε ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου.
Ο Γαρουφαλιάς, παλαιός φίλος του «Γέρου» (απέκτησε αυτό το παρεπίθετο λόγω των 77 χρόνων που κουβαλούσε στην πλάτη του), έχοντας τις
«πλάτες» του Παλατιού τώρα, υποστήριζε ότι ο πρωθυπουργός επιθυμούσε να αλώσει το στράτευμα και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη οι έρευνες για την οργάνωση ΑΣΠΙΔΑ, στην οποία είχε αναμειχθεί το όνομα του γιού του, του αναπληρωτή υπουργού Συντονισμού Ανδρέα
Παπανδρέου.
Ο νεαρός (24 μόλις ετών) βασιλιάς Κωνσταντίνος μετείχε των όλων παρασκηνιακών διαδικασιών αλλά εξ αποστάσεως πλέον. Με τη σύζυγό του Άννα- Μαρία βρίσκονταν στην Κέρκυρα, όπου απολάμβαναν τη νεογέννητη κόρη τους, την πρωτότοκο Αλεξία. Από εκεί, είχε ανταλλάξει τρεις, σε οξύτατο ύφος, επιστολές με τον πρωθυπουργό και ήταν κατηγορηματική η άρνησή του να υπογράψει διάταγμα που θα του ανέθετε, εκ παραλλήλου, και τα καθήκοντα του υπουργού Άμυνας.
Βρετανία και Γαλλία
Η βρετανική εφημερίδα «Daily Express» έγραφε ότι «εάν ο βασιλεύς επιμείνει εις την άρνησίν του να υπογράψει το διάταγμα περί απολύσεως του κ. Γαρουφαλιά, θα αναγκαστεί να δεχθεί παραίτησιν του πρωθυπουργού και να προκηρύξει νέας εκλογάς. Αλλά αι εκλογαί συμφέρουν εις τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος πιστεύει ότι θα αύξανε την πλειοψηφίαν του. Και μια μεγάλη νίκη του θα αποτέλει εξουθενωτικόν πλήγμα κατά της ελληνικής μοναρχίας».
Την ίδια μέρα η Γαλλία εόρταζε  την επέτειο της επανάστασης, την κατάληψη της Βαστίλης. Οι πρεσβείες της σε όλες τις πρωτεύουσες του κόσμου θα είναι ανοικτές το βράδυ για να υποδεχθούν στους κήπους τους υψηλούς προσκεκλημένους τους. Σε όλες, εκτός από την Αθήνα!
Ο πρέσβης Ζαν Μπαγέν, ευφυής άνθρωπος, αντιλαμβανόμενος ότι στην πρωτεύουσα του παρασκηνίου (εκείνες τις ημέρες) κανείς δεν έχει όρεξη για… παράτες. Έτσι, καλεί σε μια μεσημβρινή δεξίωση «διά κυρίους μόνον». Δεν θα παραστούν ούτε ο βασιλιάς , ούτε ο πρωθυπουργός. Εξάλλου οι σχέσεις τους βρίσκονταν στο ναδίρ…
Οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι συζητούσαν, συζητούσαν αλλά άκρη δεν έβγαλαν. Κανείς δεν ήταν  σε θέση να προβλέψει με σαφήνεια τις εξελίξεις. Κανείς ή μόλις τέσσερις-πέντε «μυημένοι»;
Πνευματική απώλεια
Βαρύ το κλίμα στο πολιτικό σκηνικό και ακριβώς το ίδιο στον πνευματικό κόσμο που συγκεντρώθηκε  στις 6 το απόγευμα στο Α’ νεκροταφείο. Βρέθηκε  εκεί για να απευθύνει το «ύστατο χαίρε» σε έναν κορυφαίο των γραμμάτων και των τεχνών: Το λογοτέχνη, ζωγράφο και αγιογράφο Φώτη Κόντογλου που είχε φύγει από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου