Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Μόλις δύο φορές το ΚΚΕ από τη νομιμοποίησή του (1974) κι έπειτα κλήθηκε ν’ αντικαταστήσει τον επικεφαλής του, που φέρει τον τίτλο του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Η πρώτη έλαβε χώρα λίγο μετά τις εκλογές της 18ης Ιουνίου 1989 όταν τον Χαρίλαο Φλωράκη (που
περιορίστηκε στον –τιμητικό- τίτλο του προέδρου του κόμματος) αντικατέστησε με συνοπτικές
διαδικασίες ο Γρηγόρης Φαράκος.
Όμως η συμμετοχή του ΚΚΕ στον ενιαίο τότε «Συνασπισμό» δίχαζε τα στελέχη του και λίγο μετά το ιστορικό 13ο συνέδριο του κόμματος (19-24 Φεβρουαρίου 1991) επήλθε η διάσπαση. Οι λεγόμενοι δογματικοί, με τον Φλωράκη στην προμετωπίδα τους, επικράτησαν των «ανανεωτικών» που έβγαιναν μπροστά με κύριο σημείο αναφοράς τον Φαράκο. Λίγες ημέρες μετά οι νικητές σε μια θυελλώδη συνεδρίαση της Κ.Ε. ανέδειξαν γ.γ. τη 46χρονη τότε Αλέκα Παπαρήγα, η οποία απέσπασε 57 ψήφους έναντι του υποψηφίου της άλλης πλευράς Γιάννη Δραγασάκη.
Έκτοτε οι Κ.Ε. του κόμματος μετά από κάθε συνέδριο επανεκλέγουν γ.γ. την κ. Παπαρήγα 
Οι επικεφαλής των δύο κομμάτων που κυρίως συνέστησαν τον ενιαίο Συνασπισμό, ο Φλωράκης του ΚΚΕ και ο Λεωνίδας Κύρκος της ΕΑΡ ανέλαβαν αντιστοίχως τις θέσεις του προέδρου και του γραμματέα του σχήματος.
Αρχές του 1991 προχώρησαν σε αλλαγή φρουράς δίνοντας τη σκυτάλη σε στελέχη της νέας γενιάς με τη Μαρία Δαμανάκη του ΚΚΕ πρόεδρο και τον Φώτη Κουβέλη της ΕΑΡ γραμματέα.
Στη διάσπαση του ΚΚΕ που ακολούθησε το 13ο του συνέδριο, η σημερινή Επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με τους υπόλοιπους «ανανεωτικούς» παρέμεινε στον ΣΥΝ και εκλέχτηκε πρόεδρος του ενιαίου κόμματος στο συνέδριο της 28ης Ιουνίου 1992.
Η αποτυχία του κόμματος να εκπροσωπηθεί στη Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές του 1993 οδήγησε στην παραίτησή της και στην εκλογή νέου προέδρου από το συνέδριο του Δεκεμβρίου του ιδίου έτους. Εκεί στο β’ γύρο ο Νίκος Κωνσταντόπουλος υπερίσχυσε του Αλέκου Αλαβάνου ενώ από τον α’ γύρο είχαν αποκλειστεί οι Κουβέλης και Μιχάλης Παπαγιαννάκης.
Στις 12 Δεκεμβρίου 2004 και μετά την οικειοθελή αποχώρηση του κ. Κωνσταντόπουλου ο κ.Aλαβάνος εξελέγη πρόεδρος του Συνασπισμού από τον πρώτο γύρο, με ποσοστό 58,5%. Ειδικότερα, ψήφισαν 1.110 άτομα και βρέθηκαν έγκυρα 1.094 ψηφοδέλτια. Έλαβαν: Αλαβάνος 649 ψήφους (ποσοστό 58,5%),  Παπαγιαννάκης 368 (ποσοστό 33,18%) και Χαράλαμπος Παπαδόπουλος 77 (ποσοστό 6,94%).
Οικειοθελώς αποχώρησε και ο κ. Αλαβάνος  και στις 10 Φεβρουαρίου 2008 τον διαδέχθηκε ο 32χρονος Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνοντας στο συνέδριο του κόμματος 840 ψήφους (70,41%) έναντι 342 του κ. Κουβέλη (28,67%).
Ενάμιση χρόνο αργότερα ο τελευταίος με τους «ανανεωτικούς» του αποχώρησαν από τον ΣΥΝ και συγκρότησαν τη Δημοκρατική Αριστερά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου