Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ '75: ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑ

Αποποιούμενος την πολιτική του κληρονομιά ο Ανδρέας Παπανδρέου αρνήθηκε, μετά την πτώση της δικτατορίας, την ηγεσία της Ενώσεως Κέντρου (παρά την επιμονή του στενού του συνεργάτη Γιάννη Αλευρά που αναρωτιόταν “εδώ μας χαρίζουν ολόκληρη βίλα κι εμείς πάμε να νοικιάσουμε ένα…ημιυπόγειο δυαράκι;’’)   και στις 3 Σεπτεμβρίου 1974 στην ίδρυση του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος.
Στις 5 Οκτωβρίου προσχώρησε στις τάξεις του νέου πολιτικού φορέα η συντριπτική
πλειοψηφία των μελών μιας  δυναμικής μεν αλλά καθαρά σοσιαλδημοκρατικών αντιλήψεων (οι οποίες αποτελούσαν ‘’κόκκινο πανί’’ για τον Ανδρέα) αντιστασιακής ομάδας, της Δημοκρατικής Άμυνας.
Ούτε ένα χρόνο δεν κατάφερε να επιβιώσει αυτή η περίεργη για τα δεδομένα της εποχής συγκατοίκηση. Έτσι, στις αρχές του καλοκαιριού του 1975 βρέθηκαν εκτός ΠΑΣΟΚ στελέχη, όπως ο Νίκος  Κωνσταντόπουλος (ο μετέπειτα πρόεδρος του Συνασπισμού και του… Παναθηναϊκού), ο  Αστέρης  Στάγκος, ο Κώστας Μανωλκίδης, ο Λαοκράτης Βάσσης, ο Γεράσιμος Νοτταράς, ο Βασίλης Φίλιας, ο Σπύρος Καβουνίδης και ο Σάκης Καράγιωργας. Για τον τελευταίο δε, κορυφαίο αντιστασιακό που είχε χάσει το χέρι του από έκρηξη βομβιστικού μηχανισμού, όταν μιλούσε στο προσυνέδριο του Κινήματος, που είχε προηγηθεί των διαγραφών, ακούστηκε από το βάθος της αίθουσας:
‘’Κάτσε κάτω κουλοχέρη’’!
Η δραματική αυτή φράση αποδόθηκε αρχικά στον Κίμωνα Κουλούρη αλλά ουδέποτε επιβεβαιώθηκε κάτι τέτοιο.
Οι Αμυνίτες προχώρησαν στη σύσταση νέου πολιτικού φορέα (Σοσιαλιστική Πορεία) στην οποία τους ακολούθησε και ο Πέτρος Ευθυμίου, ο οποίος είχε διαγραφεί κι εκείνος ως φραξιονιστής μαζί με άλλα μέλη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ (όπως ο δημοσιογράφος Θοδωρής Καλούδης και ο νυν πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας ) που είχαν την ευθύνη της έκδοσης της έκδοσης της εφημερίδας της ‘’Αγωνιστής’’, τα οποία είχε προλάβει να καταργήσει πριν από την οριστική αποπομπή τους, η Βάσω Παπανδρέου, ως μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και (κυρίως) ως η απόλυτα ευνοούμενη του αρχηγού.
Μαζί με τα στελέχη της Δ.Α. βρέθηκαν προσωρινά εκτός Κινήματος και πρόσωπα που γρήγορα επανέκαμψαν για να εγγράψουν τη δική τους διαδρομή στις τάξεις του. Ανάμεσά τους η ιστορική ‘’ιδιαιτέρα’’ του Ανδρέα Αγγέλα Κοκκόλα και η Μελίνα Μερκούρη.
Παλαιός Αμυνίτης αλλά και αντιπροσωπευτικό δείγμα σοσιαλδημοκράτη ήταν και ο Κώστας Σημίτης. Εκείνος όμως παρέμενε με στωικότητα στις γραμμές του ΠΑΣΟΚ για να επιτύχει την αναρρίχησή του στην ηγεσία. Και η ιστορία τον δικαίωσε!

7 σχόλια:

  1. Κι όσοι απ' αυτούς τους παλιοκοπρίτες ζούνε ακόμα, τρώνε με χρυσά κουτάλια, βγαίνουν στα τηλεπαράθυρα και παριστάνουνε τους Σοσιαλιστές. Όσο για τον Κίμωνα, πολύ πιθανό να ήταν αυτός που έκραξε τον Καράγιωργα, κρίνοντας απο το ποιον του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντιγράφω:
    "Αποποιούμενος την πολιτική του κληρονομιά ο Ανδρέας Παπανδρέου αρνήθηκε, μετά την πτώση της δικτατορίας, την ηγεσία της Ενώσεως Κέντρου (παρά την επιμονή του στενού του συνεργάτη Γιάννη Αλευρά που αναρωτιόταν “εδώ μας χαρίζουν ολόκληρη βίλα κι εμείς πάμε να νοικιάσουμε ένα…ημιυπόγειο δυαράκι;’’)"
    Εδω κολάνε όλα αυτά που κυκλοφορούν γύρω στα 2 χρόνια, οτι οι ίδιοι οι αμερικάνοι πριμοδοτούσαν τον α. παπανδρέου για να φτιάξει κόμμα από το μηδέν. Οτι ναι μεν "εοκ και νατο στο ίδιο συνδικάτο", αλλά μόνο σαν φωτοβολίδες λάμψης.
    Και οτι τάχα μου - τάχα μου ούτε να τον βλέπουν στα μάτια τους δεν ήθελαν.

    Ολα αυτά τα χρόνια ο λαός πληρώνει... πληρώνει σκάνδαλα πασοκ, σκάνδαλα καλαμποκιού, πληρώνουμε τους νεοδημοκράτες, τα σεμνά και ταπεινά, το σε 10 χρόνια θα το έχουν ξεχάσει, τους κουκουεδες που ζητωκραύγαζαν όταν έβγαζε έξω από τη χώρα ο α. παπανδρέου την πιρέλι, την πειραϊκή-πατραϊκή, θάνατος στο κεφάλαιο και πάει λέγοντας.

    Πόσο κορόιδα μας έχουν πιάσει... :-(
    Ο Θεός να βάλει το χέρι του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξενακης Μαρουλης20 Μαρτίου 2012 στις 3:01 μ.μ.

      Τεραστιο ΛΑΘΟΣ σου φιλε μου ! Μαλλον δεν γνωριζεις πως Ο ΑΝΤΡΕΑΣ ηταν ΑΝΕΠΙΘΥΜΙΤΟΣ στις Η Π Α , και ειχε απαγορευση εισοδου , εως οτου εγινε Πρωθυπουργος της Ελλαδας !!! Ηταν παντα κοκκινο ..πανι για τους Αμερικανους απο την εποχη του Γερου της Δημοκρατιας και του Λυντον Τζονσον !

      Διαγραφή
  3. YOU DO NOT HAVE ANY PROOF TO REMOTELY SUPORT YOUR IMAGINATION. THERE IS PLENTY OF EVIDENCE TO SUPPORT THE OPPOSITE. ( WHETHER I LIKE IT OR NOT )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανδρέας Παπανδρέου:ο άνθρωπος που διόγκωσε το δημόσιο χρέος όσο κανείς άλλος!Ο άνθρωπος που χρηματοδοτήθηκε απ το Ροκφέλλερ προκειμένου να ιδρύσει το ελεεινό ΠΑΣΟΚ για να μην υπάρχει ισχυρό κομμουνιστικό κίνημα στην Ελλάδα.Ο άνθρωπος που είπε αναίσχυντα αναφερόμενος στον τότε διοικητή της ΔΕΗ Μαυράκη ότι είπαμε να κάνει κι ένα δωράκι στον εαυτό του αλλά όχι και 5οο εκατομμύρια! Ο άνθρωπος που κραύγαζε Τσοβόλα δώστα όλα!Ο άνθρωπος που φώναζε σε προεκλογική του ομιλία ότι δεν υπάρχουν θεσμοί αλλά θεσμός είναι ο λαός!Ο άνθρωπος που νομιμοποίησε την εμβρυοκτονία δηλαδή τις αμβλώσεις!Ο άνθρωπος που με τα θα εξαπάτησε τον ελληνικό λαό!Ο άνθρωπος που κραύγαζε ΕΟΚ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΑΙ ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ και παραμένουμε στην ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ!ο θΕΌς ΝΑ ΤΟΝ ΣΥΓΧΩΡΉΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΡΆΣΤΙΑ ΖΗΜΊΑ ΠΟΥ ΠΡΟΞΈΝΗΣΕ ΣΤΟΝ ΤΌΠΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μετά κατέβηκε ένας εξωγήινος και παίξανε μια δηλωτή.....

      Διαγραφή
    2. Ο Θεος να συγχωρέσει εσενα γιατι τα εχεις ΧΑΜΕΝΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή