Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

Σαν σήμερα το 1973 έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία μόλις 33 ετών.Υπήρξε ηθοποιός, δάσκαλος πολεμικών τεχνών και συγγραφέας. Λόγω τις εργασίας του πατέρα του, πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Χονγκ Κονγκ . Από πολύ μικρή ηλικία έπαιζε σε δραματικές ταινίες μεγάλου μήκους. Παράλληλα, μελετούσε πολεμικές τέχνες και λάμβανε μέρος σε σχολικούς αγώνες πάλης και πυγμαχίας. Ακόμα, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε αργότερα, τα βράδια έπαιζε ξύλο με γειτονικές συμμορίες από την ηλικία των 11 χρόνων. Στα 18 του χρόνια μετακόμισε στην Αμερική για σπουδές πάνω στην φιλοσοφία, εξασκώντας ταυτοχρόνως και το Κουνγκ Φου. Στο Πανεπιστήμιο του Σιάτλ γνώρισε την μετέπειτα σύζυγό του Λίντα, με την οποία απέκτησε 2 παιδιά. Σε μια επίδειξη πολεμικών τεχνών στην Καλιφόρνια, το ταλέντο και το μοναδικό στυλ του έγινε αντιληπτό από έναν διάσημο κομμωτή του Χόλιγουντ, ο οποίος μίλησε για 'κεινον  σε έναν παραγωγό
ταινιών. Τελικά,  υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο για την
τηλεόραση, πρωταγωνιστώντας στην σειρά «The Green
Hornet.» Τότε κατάλαβε ότι η μεγάλη του αγάπη ήταν η ηθοποιία και έτσι δημιούργησε στο πίσω Χονγκ Κονγκ μια δικιά του εταιρεία παραγωγής. Η πρώτη του ταινία " Το Μεγάλο Αφεντικό" κατέρριψε κάθε ρεκόρ σε πωλήσεις μόλις σε τρεις ημέρες. Ακολούθησες οι επίσης επιτυχημένες παραγωγές του : «Ματωμένες γροθιές του Καράτε (1972), «Ο κίτρινος δράκος του Χονγκ Κονγκ» (1972) και «Ο κίτρινος πράκτωρ εναντίον της Μαφίας» (1973).
Ο Μπρους Λη  βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που διέμενε. Οπως είπαν είχε πεθάνει από εγκεφαλικό οίδημα, έπειτα από αλλεργία που παρουσίασε σε φάρμακο για τον πονοκέφαλο, που του είχε χορηγήσει μια ηθοποιός.  Αλλά, πολλοί λένε οτί πέθανε στην διάρκεια των γυρισμάτων της τελευταίας του ταινίας όταν σε μια σκηνή που υποτίθεται οτι θα τον πυροβολούσαν κάποιος άλλαξε την ψεύτικη σφαίρα με μια αληθινή,ο λόγος που πίστευαν οτι έγινε κάτι τέτοιο ήταν επειδή όπως ακουγόταν τότε υπήρχαν πολλοί που τους ενοχλούσε η δόξα και  η φήμη που είχε δημιουργήσει ο Μπρους Λη.Επίσης λένε οτι κ ο γιός του πέθανε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο΄κ αυτός απο σφαίρα στα γυρίσματα της δικιάς του ταινίας. Ο θάνατος του Μπρους Λη, την περίοδο μάλιστα της μέγιστης ακμής του, συνέβη υπό αρκετά παράξενες συνθήκες, οι οποίες ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να τροφοδοτούν διάφορα σενάρια περί "συνωμοσίας". Ένα από αυτά κάνει λόγο για δολοφονία από μαφιόζους του Χονγκ Κονγκ γιατί ο Λη αρνήθηκε να τους πληρώσει χρήματα για προστασία. Πάντως πολύς κόσμος πιστεύει ο,τι τον σκότωσαν επειδή μέσα από τις ταινίες του αποκάλυπτε μυστικά των πανάρχαιων ασιατικών πολεμικών τεχνών. Μία τρίτη θεωρία αναφέρει ότι ο άσος των πολεμικών τεχνών πέθανε από λήψη υπερβολικής ποσότητας ναρκωτικών. Κάποιοι μίλησαν για «δαίμονες» και διαβολικά πνεύματα που προκάλεσαν την εξόντωσή του, ενώ άλλοι πίστευαν ότι ήταν καταραμένος. Η θεωρία της «κατάρας του Μπρους Λη» ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο με τον θάνατο του γιου του Μπράντον, στα γυρίσματα της ταινίας «Το Κοράκι», το 1993.Στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα βέβαιος για τον τρόπο του θανάτου του,ο οποίος τον πήρε απ΄την ζωή στα 33 του χρόνια. Η ταφή του Λη έγινε στο κοιμητήριο της λίμνης του Σηάτλ.

1 σχόλιο: