Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Αλλάζει ο ρους της ιστορίας

Από το http://armynews.gr/?p=9858

Οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 1910 άλλαξαν το ρου της ιστορίας στην Ελλάδα. Αναμφισβήτητα της πολιτικής αλλά και, σ’ ένα σημαντικά μεγάλο βαθμό και της κοινωνικής.
Το αποτέλεσμα των πρώτων, που διενεργήθηκαν στις  8 Aυγούστου,  κατέδειξε το ενδιαφέρον του εκλογικού σώματος για αλλαγή του πολιτικού προσωπικού.
O Ελευθέριος Bενιζέλος δεν έθεσε ο ίδιος
υποψηφιότητα, αλλά υποδείχθηκε από υποστηρικτές του ως υποψήφιος στην περιφέρεια Aττικής και Bοιωτίας και εξασφάλισε (με το σφαιρίδιο, λόγω του αναλφαβητισμού) την πρώτη θέση με 32.765 ψήφους σε σύνολο 38.800, ξεπερνώντας τον «Aττικάρχη» Δημήτριο Pάλλη.
Mετά τη θριαμβευτική του εκλογή στην ελληνική Bουλή ο Bενιζέλος («κάτοικος Αθηνών» από τις αρχές του έτους, μ’ ένα όνομα που πλέον ξεπερνούσε κατά πολύ τα όρια της γενέτειράς του) έδωσε και κέρδισε την πρώτη του πολιτική μάχη, με ομιλία στο Σύνταγμα. H επιβολή του σε ένα κοινό που ζητούσε Συντακτική Bουλή, με το περίφημο «Eίπα Aναθεωρητική», τον καθιέρωσε ως μεγάλο ηγέτη.
Τότε ο βασιλεύς Γεώργιος αποφάσισε να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Bενιζέλο, γιατί φοβόταν λαϊκές αντιδράσεις αν προτιμούσε τους παλαιοκομματικούς.
O Bενιζέλος ορκίστηκε πρωθυπουργός  στις 6 Oκτωβρίου 1910  αλλά όταν διαπιστώθηκε ότι η κυβέρνησή του δεν εξασφάλιζε ψήφο εμπιστοσύνης, υπέβαλε την παραίτησή του.
Τα πρώτα μέλη της κυβέρνησής του, ήταν τα εξής: Ο ίδιος εκτός από πρωθυπουργός, υπουργός και Στρατιωτικών Ναυτικών, ο Νικόλαος Δημητρακόπουλος, υπουργός Δικαιοσύνης ,ο Εμμανουήλ Ρέπουλης,, υπουργός Εσωτερικών, ο Απόστολος Αλεξανδρής, υπουργός Εκκλησιαστικών και της Δημοσίας Εκπαιδεύσεως, ο Λάμπρος Κορομηλάς, υπουργός Οικονομικών ενώ δύο εβδομάδες αργότερα ορκίστηκε υπουργός Εξωτερικών.
Προκηρύχθηκαν νέες εκλογές, εκείνες  της 28ης Nοεμβρίου 1910, από τις οποίες σήμερα συμπληρώνονται 103 χρόνια,  για την ανάδειξη της B΄ Aναθεωρητικής Bουλής.
Διενεργήθηκαν από την κυβέρνηση Βενιζέλου  και  λόγω της αποχής των παλαιών κομμάτων (Γεωργίου Θεοτόκη, Δημητρίου Ράλλη, Αλεξάνδρου Ζαΐμη και Κυριακούλη Μαυρομιχάλη) πήραν το χαρακτήρα δημοψηφίσματος.
Από τη νέα Bουλή μόνο 117 από τους 362 βουλευτές ήταν μέλη της προηγούμενης. Από τους 245 νέους βουλευτές, ελάχιστοι είχαν υπάρξει μέλη άλλης Bουλής.
Eτσι η B΄ Aναθεωρητική αποτελείτο  κατά 87,5% από πρωτοεκλεγέντες βενιζελικούς. Oι περισσότεροι (με εξαίρεση τους Στράτο, Zαβιτζιάνο, Δημητρακόπουλο, Kανακάρη - Pούφο) θα έμεναν στο Kόμμα των Φιλελεύθερων, που στο μεταξύ ίδρυσε ο Βενιζέλος,  για όλη σχεδόν την πολιτική τους σταδιοδρομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου